Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Aby při rekonstrukci dělnického domku maximálně ušetřili, rozhodli se nic nebourat!

Info ikona
Aby při rekonstrukci dělnického domku maximálně ušetřili, rozhodli se nic nebourat!

Téměř stoletý malý dělnický domek prošel dlouhou rekonstrukcí. Autoři se snažili zachovat vše, co bylo funkční a co odpovídalo nárokům moderního bydlení. Nic se nebouralo zbytečně. Interiéru dominuje smrkové dřevo a jemné pastelové barvy společně s bílou.

Terezie Benoni | 27. 07. 2022

Tento dům vznikl v roce 1928, když byla Šaľa větší vesnicí. Váh tekl ve svém starém korytě a v okolí se nacházely zahrady a sady, na pěšky se dalo přejít až k řece. Domek zůstal jako jediný z těchto let zachovaný. Není proto náhoda, že majitelka je starou rodačkou ze Šaľy. „Majitelka nás oslovila, neboť se jí líbil jiný prostor, který jsme navrhovali. Za veškerý čas strávený na této stavbě musím říci, že to je jeden z nejlepších investorů, se kterými jsem pracoval, vše co se dílčím způsobem podařilo během rekonstrukce dokončit se vždy setkalo s opravdovou radostí a nadšením. Dům se dokončoval postupně jak se našetřily peníze na další etapu, sama majitelka je pracující důchodkyně a měla na začátku skromný rozpočet, který nedovoloval dokončit vše najednou. Spousta detailů jsme zhotovovali sami s pomocí přátel o víkendu,“ vzpomínají autoři projektu ze studia ORA-ARCHITEKTI.

Od prvního návrhu téměř beze změn

„Rok 1928: malý dělnický dům, jeden větší pokoj – hlavní směrem do ulice, poté kuchyň, koupelna a sklad. Před domem gánek a za domem kůlna, všude kolem zahrada – tohle byl základ před rekonstrukcí. Materiál domu je nepálená plná cihla, na střeše pezinská taška, gánek smrkové hranoly na podstavcích, podlaha prostý beton. Když si zpětně prohlédnu studii tak skoro vše se zrealizovalo tak, jak bylo navrženo, upravovaly se jen barvy a výběr zařizovacích předmětů, některé realizační detaily se upravovaly na místě podle zjištěného stavu,“ pochvalují si architekti. „V návrhu dominuje jednoduchost: dispozice vytvořená pro 1 člověka, podlahy i nábytek, které snesou zátěž i prach. Pokud se smrkové dřevo trochu zkroutí – nevadí, myslelo se na to a udělaly se například větší mezery mezi panely šatníku, které zároveň slouží k otevírání. Co bylo funkční se zachovalo, co nebylo třeba bourat se nebouralo, nakonec ke všemu v prostoru existoval dlouholetý vztah a ten bylo důležité přenést do nového návrhu. Že měla majitelka k domu silné pouto mělo zůstat vryto jako rok nad dveřmi.“

Celková užitná plocha: 65,7 m²

Návrh zahrady: Bc. Martin Malachovský

Výroba nábytku: Dílna HAUS

Autoři projektu: Ing. arch. Zoran Samol, spolupráce Ing. arch. Martina Baborjaková, ORA-ARCHITEKTI s.r.o., www.ora-architekti.sk

Zdroj informací: Interiér roku, www.interierroku.cz