Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Inspirace

Byt na Letné potřeboval upravit dispozice s minimálními stavebními zásahy

Info ikona
Byt na Letné potřeboval upravit dispozice s minimálními stavebními zásahy

V rámci rekonstrukce bytu v tomto letenském domě bylo pro architekty z 0,5 Studia důležité navázat na historický kontext stavby a zároveň přizpůsobit interiér současným požadavkům na bydlení. Jedním z hlavních úkolů bylo přetvoření dispozice z 3+1 na 3+kk.

Terezie Benoni | 16. 01. 2022

Činžovní dům na Letné, který v druhé polovině třicátých let navrhl architekt a sochař Martin Reiner, je cenným příkladem tzv. emociálního funkcionalismu. Reiner ve svých realizacích rozvíjel funkcionalistické principy výraznějším sochařským zpracováním portálů s kulatými okny a používáním ušlechtilých materiálů. V rámci rekonstrukce bytu v tomto letenském domě bylo pro architekty z 0,5 Studia důležité navázat na historický kontext stavby. Dispoziční změny byly navrženy na základě minimálních stavebních zásahů. „Spojením původního pokoje pro služku a samostatné kuchyně vznikla prostorná ložnice orientovaná do klidného vnitrobloku. S ohledem na současný způsob života došlo k vložení kuchyně do stávajícího obytného prostoru. Ostatní prostory – vstupní hala s navazujícím pokojem, koupelna a samostatná toaleta – zůstaly v původní stopě dispozic,“ popisují autoři projektu, který pracovali s plochou 86 metrů čtverečních.

Barvy a vestavný nábytek

Vestavný nábytek navržený na míru volně cituje geometrické prvky architektury domu. Napříč bytem se objevují jemné oblouky a odstíny v elementárních barvách známých z dobových realizací, například Bauhausu. V ložnici, chodbě a dětském pokoji je barevnost sjednocena do bílé. Vestavná kuchyně s ostrůvkem je naopak akcentována v sytých modro-černých barvách. Vestavná knihovna s integrovaným pracovním místem, kterou najdeme v obývacím pokoji, je provedena v dubové dýze. Všechny původní výplně otvorů, okna a dveře byly citlivě repasovány. Pouze posuvné dveře do obytné místnosti jsou navrženy nově – směrem do vstupní haly zároveň představují výrazný červený akcent celého prostoru. V rámci obývacího pokoje pak jejich nerezová plocha jemně odráží modrou kuchyni a rozptyluje světlo. Dřevěné podlahy v celém bytě byly sjednoceny, parkety repasovány a doplněny. V koupelně a na toaletě byla použita mozaika ze slinuté dlažby odkazující k dobovému stylovému výrazu. „Spolupráce na výtvarné koncepci a návrhu bytu byla dynamická a konstruktivní. Majitelé mají vkus a blízko k současné umělecké scéně. V interiéru se tak objevují práce současných umělců a designerů. Někteří z nich se ve svých pracích zabývají také architektonickými motivy – například malíř Martin Herold ve své tvorbě zpracoval několik Reinerových realizací. Další obrazy doplňující interiér jsou od autorů Népheli Barbas a Pavla Příkaského. Výrazné barevné vázy v dialogu s materiály vestavných prvků interiéru navrhl sklářský výtvarník a designér František Jungvirt,“ uzavírají architekti.