Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Kouzelná proměna: Bratislavský byt pro mladou rodinu je příběhem plným inspirace

Architekti se soustředili na to nejpodstatnější, znovu definovali provoz a komplexní zázemí potřebné pro provoz bytu. Výsledkem je interiér se silnou identitou, kterému dominuje odhalená konstrukce, vysoké stropy a původní materiály.

Terezie Benoni | 23. 02. 2024

Bydlení v bratislavském Starém městě pro mladou rodinu prošlo zásadní proměnou. Byt K vytvořený studiem TOITO architekti charakterizuje členitý půdorys, který je prosvětlený ze tří stran a průhledy směřují do vnitřního dvora. Návrh vytváří nové prostorové uspořádání. Změna dispozice znamenala rozšíření a propojení denní zóny bytu, která se od vstupu rozvětvuje do otevřené jídelní části s kuchyní a obývacího pokoje. Prostornou denní část rozšiřuje o nepravidelný balkon, směřující do dvora. Jednotlivé pokoje jsou logicky situované v krajních polohách bytu tak, aby poskytovaly dostatek soukromí. Od denní části je dělí tmavé bloky, které v sobě ukrývají sociální zázemí.

Galerie: Radikální rekonstrukce bratislavského bytu
Mohlo by se vám líbit

Herec Štěpán Benoni nás exkluzivně pozval na návštěvu svého vysněného kanadského srubu na Šumavě

Splněný sen. Tak bychom mohli v jednoduchosti popsat bydlení herce Štěpána Benoniho a jeho ženy Vlaďky, kteří se před několika lety rozhodli opustit rušný městský život a raději pořídit dřevostavbu, dva psy a dva koně. Jaké výzvy na ně čekaly?
marianne.cz

Nová definice prostoru

Vyčištěná, otevřená a znovu promyšlená dispozice. Účelné využití prostoru, odhalená stropní konstrukce, surovost vs. detail. V interiéru byla zcela minimalizovaná paleta nových materiálů a důraz byl kladený na ty původní. V prostoru je dominantní původní konstrukce, která zůstává odhalená. „Precizní truhlářské výrobky kontrastují s hrubými materiály jednotlivých povrchů nebo s detaily původních výplní. Topná tělesa, rozvody, nebo ocelové "íčka", která zpevňují betonové průvlaky, jsou prezentovány jako součást architektonického konceptu. Nadsvětlíky, které využívají vysokou světlou výšku bytu, doplňuje v případě hygieny při vstupu uzavíratelná prosklená stěna. Obě řešení zlepšují světelné podmínky v bytě a zároveň zachovávají potřebné soukromí,“ popisují autoři projektu.
 

Info ikona
Radikální rekonstrukce bratislavského bytu dopadla nad očekávání

Situace bytu před rekonstrukcí a po ní. Dispozice byly upravené tak, aby byla jasně definovaná denní a noční část interiéru. 

Info ikona
Radikální rekonstrukce bratislavského bytu dopadla nad očekávání

Nově vzniklý prostor je navržený tak, aby žádná z místností netrpěla nedostatkem denního světla. V centrální části problém řeší nadsvětlíky. 

Mohlo by se vám líbit

Jana si svůj 150 let starý dům zařídila v klasickém venkovském stylu

Bude to tři roky, co se Jana s rodinou přestěhovala do malé usedlosti v krásném kraji kolem Slapské přehrady. Řadu věcí se rozhodli rekonstruovat sami, na něco pozvali odborníky.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Vydařená rekonstrukce pražského činžovního bytu: Majitelé toužili po prostorném rodinném obývacím pokoji a dostatku soukromí

Vydařená rekonstrukce pražského činžovního bytu: Majitelé toužili po prostorném rodinném obývacím pokoji a dostatku soukromí

Byt
Stará se o bezdomovce, přitom ji živí interiérový design: Navštivte domov plný elegance a klasických kousků

Stará se o bezdomovce, přitom ji živí interiérový design: Navštivte domov plný elegance a klasických kousků

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech