Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

V areálu zlínské Baťovy továrny vznikl moderní loft


Info ikona
V areálu zlínské Baťovy továrny vznikl moderní loft

Zapojení obrazu města do prostoru bytu, industriální kontext, abstraktně řešený interiér. To je zlínský loft, který se nachází vysoko nad městem a dokazuje, že vytříbený design není v rozporu s rodinným bydlením.  

Terezie Benoni | 27. 06. 2022

Loft v osmém patře bývalé etážové výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny má obytnou plochu 156 m² a poskytuje výhled na zelené jádro města. „Ambicí interiéru je maximální zapojení obrazu města do prostoru bytu. Loft nepoužívá ve svém interiérovém tvarosloví obvyklé materiálové citace industriálního kontextu, vytváří autentický dialog mezi abstraktně řešeným prostorem a výhledem rámovaným zlínským mrakodrapem a údolím Jižních svahů. Vnitřní prostor pracuje s postupným otvíráním jednotlivých epicenter bytu umožňující zónování na společenské a soukromé partie pomocí vícestupňové gradace jednotlivých výškových úrovní, nikoli ostrým předělem,“ vysvětluje architekt Petr Janda z ateliéru Brainwork.

Rotující nábytek a atypické tvarosloví

Interiéru dominuje volně tvarovaný společenský prostor opřený do zalomené nábytkové příčky a vestavěné kuchyně ukrývající za sebou dva pokoje, koupelnu, vstupní zádveří a „tajné“ schodiště. Skrze tuto příčku vstupujeme do hlavního převýšeného prostoru definovaného vloženou rampou, která stoupá z obytné kuchyně s jídelnou přes dětský kout zakousnutý do parapetu okna. Další prostor vymezují dvě atypické pohovky, které objímají schody vedoucí do ložnice s vestavěnou kruhovou vanou. „Tvar vrostlý do podlahy a stěn interiéru je tvořen strukturou sestavenou z trojúhelníků, která se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice a vytváří pódium, jež je zároveň hledištěm přivráceným k výhledu na město. Rotující struktura do sebe integruje atypické pohovkové prvky a plynule navazuje na obložení svislých stěn oddělujících soukromé části interiéru. Materiálové řešení je variací jemných odstínů bíle mořené břízové překližky, bílého koženkového čalounění a bílé PVC podlahové krytiny akcentované skleněnými dělícími prvky zábradlí a posuvné příčky ložnice, lakované kuchyně ve vysokém lesku a mozaikovým obkladem. Na relativně malé ploše s minimální výškou umožňující dvoupatrové uspořádání tak vzniká velkorysý trojrozměrný koncept s mnoha skrytými komplementárními prostory v rubových partiích hlavní struktury,“ uzavírají autoři projektu.

Zdroj informací: petrjanda/brainwork, www.petrjanda.com