Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Vinohradský byt proměnil v úžasné bydlení plné dřeva

Rozsáhlý interiér potřeboval nejdříve očistit od rekonstrukce, která zde proběhla před dvaceti lety.  Architekti z ateliéru 0,5 Studio dodali bytu nadčasový vzhled a maximálně využili jeho potenciál.

Terezie Benoni | 21. 02. 2024

Byt se nachází v nárožním cihlovém domě v blokové zástavbě v Praze na hranici Žižkova a Vinohrad a má rozlohu 152 m². Majitel si k poměrně rozsáhlé rekonstrukci přizval architekty Pavla Nového a Víta Svobodu z ateliéru 0,5 Studio. Nejprve bylo nutné očistit interiér od rekonstrukce, která proběhla krátce po roce 2000.  Pro nové využití byly navrženy drobné dispoziční úpravy, které zlepšili funkční využití a vyhověli zadání. Dispozice bytu byla před rekonstrukcí 4+1. Zásahem byl spojen obývací pokoj s prostorem přijímacího salonu a byla přesunuta kuchyně. Tím mohla vzniknout oddělená pracovna a rozlohou bohatý prostor obytné místnosti s kuchyní, jídelnou a prostorem pro sezení. Nová dispozice je nyní 4+KK. Půdorys bytu se vine přes obě uliční fasády rohového domu, a tak je v bytě důležitým místem vstupní hala. Ta je doslova křižovatkou. Z ní vedou dveře do všech důležitých i podružných částí bytu. Dominantními prvky haly jsou pro tuto realizaci navržená a vyrobená prohnutá liniová světla. Skříň s oblými rohy, navržena tak, aby nebránila obyvatelům v průchodu slouží jako šatna a botník.

Galerie: Z 4+1 je nově 4+KK
Mohlo by se vám líbit

Herec Štěpán Benoni nás exkluzivně pozval na návštěvu svého vysněného kanadského srubu na Šumavě

Splněný sen. Tak bychom mohli v jednoduchosti popsat bydlení herce Štěpána Benoniho a jeho ženy Vlaďky, kteří se před několika lety rozhodli opustit rušný městský život a raději pořídit dřevostavbu, dva psy a dva koně. Jaké výzvy na ně čekaly?
marianne.cz

Modrý kvádr jako ústřední motiv

Obytný prostor je orientovaný na jih a zcela mu dominuje modrý kvádr. Ten přechází z části kuchyně, kde slouží pro kuchyňský provoz přes bar orientovaný k jídelně, až do obývací části. Zde se promění v zásuvky, které patří ke skrytému pracovnímu stolu. „Hmota kvádru je odlehčena vykonzolováním a tak je docíleno efektu částečné levitace. Kuchyně je kompaktně navržena do dvou zón, pracovní, do tvaru U, a skladovací. Ta je zabudována do niky ve stěně. Obývací část je vybavena prostornou knihovnou, v níž je umístěn i projektor. Na protější straně místnosti je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci. Jídelna je v prostoru situována ve výklenku v blízkosti kuchyně, kam je autorsky navržena lavice. Obytný prostor je akcentován černou tabulovou stěnou, na níž mohou obyvatelům bytu psát návštěvy své vzkazy,“ popisují architekti z ateliéru 0,5 Studio. V jižně orientované části je ještě jedna místnost, pracovna. Ta je přístupná z haly přes chodbu. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou. Pracovna má příležitostně sloužit i jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde dvě sklopné postele. Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj jsou západně orientované. Zde proběhla pouze základní renovace povrchů a pokoje byly vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem patří koupelna přístupná opět z haly. „Koupelna disponuje prostorným sprchovým koutem i vanou. Jsou zde instalována dvě umyvadla, zabudována ve skříni. Pod umyvadly je schovaný koš pro špinavé prádlo s vhozem. Koupelnový koš je zabudovaný v boxu vedle vany. Pohledový materiál použitý na vestavné prvky je dub. Ten dodává utilitárnímu prostoru pro hygienu zemitost.“

Info ikona
Vinohradský byt proměnil v úžasné bydlení plné dřeva
Mohlo by se vám líbit

Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Vydařená rekonstrukce pražského činžovního bytu: Majitelé toužili po prostorném rodinném obývacím pokoji a dostatku soukromí

Vydařená rekonstrukce pražského činžovního bytu: Majitelé toužili po prostorném rodinném obývacím pokoji a dostatku soukromí

Byt
Stará se o bezdomovce, přitom ji živí interiérový design: Navštivte domov plný elegance a klasických kousků

Stará se o bezdomovce, přitom ji živí interiérový design: Navštivte domov plný elegance a klasických kousků

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech