Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Bytu v novostavbě chyběla originalita a osobitá atmosféra, proto přišla na řadu důkladná proměna

Info ikona
Mladá rodina zakoupila byt v novostavbě bytového domu v pražském Karlíně. V prostorném a logicky uspořádaném bytě však noví majitelé postrádali originalitu a specifičnost. Rozhodli se proto formou rekonstrukce vdechnout bytu vlastní identitu.

Mladá rodina zakoupila byt v novostavbě bytového domu v pražském Karlíně. V prostorném a logicky uspořádaném bytě však noví majitelé postrádali originalitu a specifičnost. Rozhodli se proto formou rekonstrukce vdechnout bytu vlastní identitu.

Terezie Benoni | 5. 05. 2022

K realizaci svých vizí přizvali majitelé ke spolupráci architekty ze studia COLLARCH. Ti se nebáli hledat netypická řešení a podařilo se jim poměrně s omezeným rozpočtem vytvořit jedinečný interiér s jednoduchou až industriální estetikou, kombinující průmyslové a recyklované materiály s designovými produkty, ale také s množstvím originálních kousků z dílny Collarch. Vůle experimentovat dala vzniknout materiálově zajímavým vestavným skříním, atypickému obložení stěn, snové ložnici a surrealistické kuchyni. „Kromě specifických požadavků na design bylo cílem vytvořit interiér s dostatkem úložného prostoru, tak, aby při běžném užívání byl byt bez viditelných zbytečností, předmětů vystavených v poličkách a nepořádku. Předsíň je od podlahy, přes stěny, až po strop pokryta tmavým zátěžovým kobercem. Vymezuje vstupní zónu a přispívá k tlumené akustice bytu,“ popisují autoři projektu. „Vestavný nábytek v chodbě a v pokojích je vyroben z konstrukčních desek PackWall, jež jsou lisovány z recyklovaných Tetra Paků. Kromě kladných ekologických aspektů a nízké pořizovací ceně vynikají svou specifickou texturou a barevností, která vtiskla chodbě a pokojům nezaměnitelný styl.“

 

Kuchyň jak od Salvadora Dalí

Nepravidelný půdorys ložnice rodičů je zcelen světlým obvodovým závěsem okolo manželské postele. Kromě příjemné intimní zóny tak vzniká i nika pro věšák na oblečení, kterou závěs šikovně zakrývá. Spolu s průchozí šatnou rodičů, jež je celá obložena kobercem s delším chlupem, odkazují na ikonický design ložnice Adolfa a Liny Loosových a vytvářejí smyslný a křehký charakter noční zóny interiéru. „Nejvýraznějším bodem bytu je obývací pokoj s kuchyní. Tomu dominuje skulpturální kuchyňský deska, která je zároveň jídelním stolem pro několik osob. Nepravidelný tvar desky je doplněn menším objektem podobně nahodilého tvaru, který doslova přetéká na přilehlou zeď z betonových tvárnic a tvoří pracovní a omyvatelnou plochu okolo kuchyňského dřezu. Úložné prostory, trouba, chladnička na víno a barové stoličky jsou skryty pod deskou a zahaleny šedivou textilií. Tyto měkké, organické, až náhodné formy stojí v kontrastu s jinak ortogonálním a střídmým interiérem pokoje,“ vysvětlují architekti. Lednice, mrazák, myčka a další úložné prostory jsou navrženy jako černá nika v boku pokoje. Otvírání lednice, mrazáku a myčky je řešeno atypickou úchytkou navrženou a vyrobenou v dílně Collarch. Interiér je doplněn řadou na míru navržených zámečnických prvků. Mezi nejvýraznější z nich se řadí atypické stropní světlo v obývacím pokoji a digestoř nad kuchyňskou deskou, řešených v podobné industriální estetice. Realizace je zajímavým příkladem toho, jak odvážný a experimentální přístup k navrhování interiéru může vdechnout jedinečnost a specifický charakter kvalitní, ale jinak generické a unifikované bytové zástavbě.

Zdroj informací: COLLARCH