Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

400 let starý venkovský dům opravili do nevídané krásy

Klasický zemědělský dům tu postával už 400 let. Architekti ze studia Jonathan Tuckey Design dostali za úkol kompletně ho zrenovovat, přesto ale zachovat jeho jedinečnou atmosféru.

Terezie Benoni | 15. 04. 2024

Tradiční vesnický dům stojí v oblasti starého Cornwallu ve Spojeném Království. Klasická budova dřív sloužila jak k rodinnému bydlení, tak pro dobytek a k dalším zemědělským potřebám. Dům stojí v mírném kopci a vnitřní uspořádání vycházelo z obvyklého schématu, kdy obytné prostory byly situované do horní části, zatímco zvířata a jednotlivá skladiště v dolní polovině domu. Architekti ze studia Jonathan Tuckey Design navrhli jak rekonstrukci stávající budovy, tak zcela novou přístavbu. Obytná plocha je dnes neuvěřitelných 350 m². Dům se nachází ve stínu hory svatého Michaela, v oblasti plné farem, zátok a strašidelných lesů. Hlavní výzvou pro autory projektu bylo popasovat se s dlouhou lineárně řešenou budovou, jejíž vnitřní prostor je rozdělený na různé místnosti. Toho se nechtěli architekti hned vzdát, protože by poničili těžko nahraditelnou atmosféru stavby. Interiér tak i dnes pracuje s neustále měnící úrovní podlah a všemožnými zákoutím.

Galerie: Rekonstrukce domu v Cornwallu
Mohlo by se vám líbit

Zastaralý dům z 50. let prošel odvážnou rekonstrukcí a dnes mu vévodí cihly, parkety a dřevo

Klasika v novém kabátku. Tak se dá hovořit o víc než vydařené rekonstrukci bratislavského domu. Nově mu dominují odhalené stěny, které dokonale ladí s dřevěný stropy a masivními parketami, s prostorem a světlem si navíc pohrávají zrcadlové stěny. Pojďte načerpat inspiraci!
marianne.cz

Použili místní materiál i udržitelné technologie

Dům během své historie prošel mnoha změnami, o kterých vypráví pestrá kombinace textur, materiálů a stylů. Ani při rekonstrukci nebyla tato směs narušená nějakým jednotným stylem. Určujícím znakem jsou bílé vápenné omítky, které doplňuje kámen z nedalekého lomu. To, že místní materiál bude jedním z hlavních prvků, bylo jasné už od počátku. Díky tomu proběhla rekonstrukce maximálně možným udržitelným způsobem. Ekologickou citlivost ještě podtrhlo vybudování tepelného čerpadla. V kombinaci s vnitřními omítkami s vysokými izolačními vlastnostmi, se jedná o efektivní a udržitelný způsob vytápění. Důraz byl také kladen na kontrast mezi starými a novými prvky. Nová přístavba postavená z místního kamene slouží především jako technická část a v podkroví jsou ložnice pro hosty.

Mohlo by se vám líbit

Nový život pro mladou rodinu: Zuzana s Markem svou cestu za dokonalým bydlením zahájili radikálním bouráním

Komplikovaný prostor bytu se nacházel pod střechou, byl tmavý a uzavřené pokoje působily stísněným dojmem. Cílem bylo vytvořit prostor pro mladou rodinu a vytvořit jim skutečný domov.
marianne.cz

Zdroj: archdaily.com

Zdroj článku
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dům
Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci