Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Navrátili původní podobu funkcionalistické vile, aby mohla fungovat jako vícegenerační

Info ikona
Rekonstrukce a přístavba rodinného domu Rožnov pod Radhoštěm

Cílem rekonstrukce stavby v Rožnově pod Radhoštěm bylo navrácení původní podoby funkcionalistické vile a vyřešení dalšího samostatného bydlení na pozemku, tak aby mohl fungovat celkově objekt jako vícegenerační. Jak nyní vila z pera architektů bratří Šlapetů vypadá?

Terezie Benoni | 1. 07. 2022

Původní objekt navrhli architekti Lubomír a Čestmír Šlapetové jako rekreační vilu pro moravskoostravského advokáta Josefa Vondráčka a jeho rodinu v letech 1933-1934. Půdorys ve tvaru L s výhledem na Radhošť. V 60. letech byla stavba zastřešena valbovou střechou, po změně majitelů v 80. letech byla vyměněna okna, zrušena zimní zahrada, objekt byl částečně přistavěn a ztratil tak zcela svůj původní charakter. Stavba je koncipovaná jako stávající patrový rodinný dům se zázemím zapuštěného suterénu a samostatná jednopodlažní přízemní přístavba. Původní objekt slouží cele jako bydlení mladé rodiny, přístavba je navržena jako bydlení pro rodiče a hosty.

Přístavba s původní stavbou výrazně kontrastuje

„U původního domu je zrušena střecha, dostavby z 80.let, jsou osazena nová hliníková okna. Dům je opatřen kontaktním zateplovacím systémem, aby dosáhl současných tepelných parametrů. Stávající objekt je výrazně dispozičně upraven v obou podlažích. V přízemí je hlavní vstup do domu, hobby místnost, hlavní obytný prostor s kuchyní a se schodištěm do patra. Je obnovena původní zimní zahrada. Do patra je pak umístěna ložnice s šatnou a koupelnou a velká pracovna,“ popisuje architekt Luděk Rýzner z OK Plan Architects. „Přístavba je koncipovaná do dlouhého přízemního kvádru, který je ke stávajícímu domu přimknut subtilním proskleným krčkem. Ten slouží jako hlavní vstupní prostor obou objektů a pro výstup schodiště ze suterénu. V přístavbě je samostatný byt 2+kk pro rodiče a bydlení pro hosty v samostatném pokoji se zázemím. Část přístavby slouží jako zastřešené stání pro osobní automobily. Nová část je od stávajícího domu materiálově a výrazově v kontrastu. Černé obkladové desky přístavby jsou v kontrastu s bílou omítkou funkcionalistické vily. Nově je řešena také zahrada – jsou ponechány hodnotné vzrostlé stromy, pozemek je nově oplocen. Původní chata byla zdemolována, původní garáž je vzhledově upravena, aby odpovídala celkovému novému pojetí. Ke garáži je přistavěna krytá grilovací terasa s návazností na nový venkovní bazén.“

Zdroj informací: Luděk Rýzner, OK PLAN ARCHITECTS