Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Nemoderní dům z roku 1969 proměnili ve vilu inspirovanou Bauhausem

K radikální změně domu, který dispozičně zcela nevyhovoval a také stylem dávno vyšel z módy, se rozhodli dva mladí lidé ve švédském městečku Särö. Do rekonstrukce se dali ve stylu Bauhaus, tedy jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury. Do domu se jim povedlo dostat maximum denního světla a z okolní krajiny udělali součást domova.

Terezie Benoni | 5. 01. 2023

Projekt renovace třípodlažní vily usazené na kopci byl realizován ve švédském městě Särö, asi 25 km jižně od Göteborgu. Když mladí majitelé dům koupili, nacházel se z velké části v původním stavu z roku 1969. Rozhodli se tedy, že ho budou postupně renovovat a rozšiřovat ve třech fázích a zachovají pouze základní betonové konstrukce. Začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m²) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní patro (35 m²). Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m². Tato část domu musela do sebe integrovat všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní život - velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu, stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu musela být charakteristická vzhledem v duchu stylu Bauhaus.

Info ikona
Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné skrze posuvné systémy se zdvihem značky Schüco.

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné skrze posuvné systémy se zdvihem značky Schüco.

Symfonie betonu, skla a hliníku 

Kromě formální jednoduchosti, kubistických tvarů stavebních konstrukcí s plochými střechami a minimalistickým způsobem využití stavebních materiálů (beton) je styl Bauhaus spojen s velkými prosklenými plochami fasády. Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily. Panoramatický výhled na okolní krajinu ze všech částí prostoru měl být co nejvíce velkorysý. Majitelé také chtěli vybrat prosklené posuvné systémy tak, aby mohly být používány flexibilně v závislosti na ročním období a počasí. Technologické a vizuální parametry systémů proto byly důležitým předpokladem.

Mohlo by se vám líbit

Byt plný umění v bývalé tovární hale

Stará tovární budova ve švédském hlavním městě byla přebudovaná na bytový dům. Podařilo se dochovat vysoké stropy a industriální detaily. Jak se da zařídit byt se stropy vysokými čtyři a půl metru tak, aby byl útulný?
marianne.cz
Info ikona
Během letních měsíců zajišťují rozsáhlé posuvné systémy flexibilní propojení jídelní a kuchyňské zóny s terasou, s níž pak tvoří jeden společný prostor.

Během letních měsíců zajišťují rozsáhlé posuvné systémy flexibilní propojení jídelní a kuchyňské zóny s terasou, s níž pak tvoří jeden společný prostor.

Technický oříšek

Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byla výzva hlavně pro zpracovatele profilů. Firma Alufront ze Sävedalenu nakonec navrhla specifické řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu. Kombinace fasádního sloupko-příčkového systému Schüco s nadstandardní tepelnou izolací a posuvného a posuvně-zdvižného systému se ukázala funkčním i estetickým řešením, díky kterému vznikl konzistentní vzhled fasády a velkoformátových oken s úzkými pohledovými šířkami rámů v interiéru. Speciální hliníkové konstrukce s úzkými pohledovými šířkami profilů umožňují nést zvýšené zatížení v podobě velkých prosklených ploch - v tomto případě s bezpečnostním sklem. Tím bylo dosaženo maximálního průchodu světla s minimálními pohledovými šířkami rámů a co nejmenší spotřebou místa pro instalaci stavebních prvků, takže majitelé domu si teď užívají panoramatické výhledy z vily na kopci naprosto bez omezení.

Galerie: Švédská rekonstrukce ve stylu Bauhausu
Zdroj článku
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dům
Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci