Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Onemocněl jim syn, a tak se rozhodli utéct z města na místo, kde budou dýchat čerstvý vzduch

Útěk na venkov, tak by se dalo nazvat rozhodnutí mladé rodiny, která od základů změnila svůj život, když jim onemocněl syn. Rozhodli se postavit si dům, který bude dokonale spjatý s přírodou.

Terezie Benoni | 21. 01. 2023

Dům nazvaný Cottage Rock, který dnes navštívíme se nachází v provincii Gauteng v Jihoafrické republice. Ke spolupráci si mladí manželé najali architekty ze studia Nadine Engelbrecht Architect. Ti jim navrhli jednoduchý a praktický dům s obytnou plochou 120 m². „Cesta ke stavbě domu začala, když manželům onemocněl malý syn a oni se rozhodli odstěhovat z města na místo, kde budou moci dýchat čerstvý vzduch, pít čistou vodu a jejich život bude mnohem jednodušší,“ popisují autoři projektu. „Zásadním kritériem bylo, aby byl domek maximálně funkční, s nízkými provozními náklady a bude zcela ekologický. Stavba je tak opatřená solárními panely, nechybí sběr na šedou a černou vodu.“ Ke stavbě domu si vybrali místo ukryté mezi nepřístupnými skalnatými kopci. První měsíce tak tak strávili snahou o vybudování vhodné přístupové cesty. 

Galerie: Jednoduchý domek na venkově

Skalnatý pozemek byl velkou výzvou

Přístupnost pozemku byla velkou výzvou po celou dobu realizace. K pozemku vede pouze strmý a klikatá silnice. Na místo pak stavební materiál mohli přepravovat pouze menšími kamiony. Záměrem architektů bylo ponechat na pozemku co nejvíc původního kamení. Proto byla stavební plocha domu omezená na úplné minimum a to na 86 m². Ložnice jsou situované do půdních prostor. Veškeré stavební materiály byly vybrané s ohledem na životní prostředí. Najdeme zde ocelová okna, betonové podlahy a stěny, kámen, surové cihly a stěny z leštěného cementu. Protože jsou majitelé vášnivými horolezci, jsou některé stěny v exteriéru upraveny na horolezecké. Dům je zcela soběstačný a pro jeho stavbu bylo použité hodně z místního kamene.

 

Zdroj článku
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dům
Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci