Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Vydařená rekonstrukce příměstského domu v Lánech v retro-stylu

Zadáním pro architekty z Kaa Studio bylo navrhnout koncept celkové rekonstrukce příměstského domu v Lánech pro víkendové bydlení v retro-stylu. Vznikl tak jednoduchý, funkční a venkovský domek s jedinečnou atmosférou.

Terezie Benoni | 12. 12. 2023

Dům se nachází v okrajové poloze obce v ulici tvořené řadou rodinných domů na samotné hraně lesa. Okolní zástavba je charakteristická vrstvením různých přístaveb a nástaveb k původním domkům. Dům, jehož rekonstrukci dostalo za úkol Kaa Studio, se dochoval v téměř původní podobě, z tohoto úhlu pohledu byl výjimečný. „Jednoduchý domek se sedlovou střechou, zvýšeným přízemím a polosuterénem. Obytné podlaží bylo organizováno tak, že dům byl do zahrady téměř uzavřen, otočen zády. Před hlavním vstupem bylo nehezké zádveří, vstup do obytného podlaží byl krkolomný. V podkroví byla klasická půda a malý pokoj. Dům měl malá okna a ponuré pokoje,“ popisují původní stav architekti Kamila Holubcová a Antonín Holubec. Jejich úkolem bylo zrekonstruovat stávající prostor, ale přitom ctít historii místa. 

Galerie: Domečkovitost zůstala
Mohlo by se vám líbit

Stylový byt metráže ani ne 35 m² ? Přesvědčte se sami, jde to!

Nalezení vhodného bytu v Mnichově je obrovská výzva. Pokud je navíc ještě menších rozměrů, jeho vybavení vyžaduje opravdový talent! Sabrina nás pozvala na návštěvu krátce po nastěhování. Jak svůj mini byt zařídila?
marianne.cz

Dokonale ladí s lesem

Okolní domky a jejich renovace proběhly dost divokým způsobem, a tak se architekti rozhodli, že chtějí být ke stávající budově maximálně citliví. Důležité pro ně bylo zachovat estetiku klasického domečku, kterou se podařilo po dlouhé roky nezměnit. „Se základní hmotou se pracovalo jen na úrovni úprav vnitřní dispozice a okenních otvorů. Obytné podkroví jsme využili ve stávajícím objemu, s prosvětlením pouze v rovině střechy. Jedinou přístavbou se stala nová dřevěná veranda/letní vstup, přimknutá k zahradnímu průčelí,“ popisují autoři průběh rekonstrukce. Původní zádveří bylo zbouráno a vstup do domu razantně přeorganizován. V přízemí byla ponechána pouze střední nosná zeď a schodiště, což umožnilo soudobější rozmístění pobytových prostor a propojení s hlavní zahradou. Podkroví bylo prozatím ponecháno jako otevřený prostor. „Díky změně dispozice vstoupily do fasád nové otvory, původní byly zrevidovány a lokálně upraveny. V jižní fasádě bylo vybouráno pásové okno na celou šířku objektu pro více světla a kontaktu s lesem. Podkroví je na sever prosvětleno pásem velkých střešních oken, otevírajících prostor do zahrady a výhledům na lánský horizont,“ pochvalují si autoři projektu, kteří chtěli, aby dům přijal barvu nedalekého lesa, a proto pro fasádu zvolili tmavé šedo-hnědé tóny.  Při rekonstrukci byly používány materiály a řemeslné zpracování odpovídající kontextu původního domu, tedy klasické stavitelské materiály jako je cihla, omítka, kámen, dřevo, keramika, měď. „V návrzích interiéru jsme chtěli jednoduchost, venkovskou prostotu a funkčnost. Kromě židlí jsme navrhovali téměř veškerý dřevěný nábytek. Vznikl tak jednoduchý, funkční a venkovský domek s jedinečnou atmosférou,“ uzavírají spokojení architekti. 

 

Autoři projektu:
Ing. arch. Kamila Holubcová, hlavní architekt
Ing. arch. Antonín Holubec, hlavní architekt

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi
Mohlo by se vám líbit

Růžový obývací pokoj v domě z minulého století

Všimli jste si, že domy jsou stále barevnější? Kouzlení s barvami může mít svá úskalí. Našli jsme jednoduchý dům v Los Angeles, kde se můžete inspirovat, jak správně jednotlivé odstíny kombinovat.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Před a po: Původní zchátralá vilka se po rekonstrukci proměnila v elegantní rodinné sídlo

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci