Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Využili opuštěnou prastarou stodolu a přestavěli ji na moderní rodinný dům

Info ikona
Využili opuštěnou prastarou stodolu a přestavěli ji na moderní rodinný dům

Bývalá farma na Islandu stála dlouhé roky zapomenutá, obklopená horami, loukami s výhledem na kouzelný fjord a moře. Cílem architektů bylo vytvořit nový domov pro rodinu a umělecké studio, aby mohli jeho majitelé jednoduše pracovat na dálku.

Terezie Benoni | 12. 04. 2022

Studio Bua proměnilo opuštěnou betonovou stodolu na islandském venkově v útulný domov a umělecké studio. Osada Dalabyggð se nachází na západním Islandu. Je obklopena horami a mořem, a tak byla dům vystavená extrémnímu počasí a teplotám. „Naším cílem bylo vytvořit prostor, který by pro klienty mohl fungovat jako domov i jako pracovní umělecké studio. Klíčové bylo najít správnou rovnováhu mezi pracovním prostorem a rodinným domem. Prostor musel být dostatečně neutrální, aby se zde mohla vystavovat umělecká díla, současně musel být interiér natolik příjemný, aby zde vznikla potřebná rodinná atmosféra,“ popisují architekti z Hlöðuberg Artist Studio a ze Studio Bua. Renovace byla koncipována jako samostatné umělecké dílo. Studio Bua se rozhodlo zachovat maximum ze stávající betonové konstrukce, aby byl zachován jedinečný charakter místa.

Vybavený na boj s extrémním počasím

Hlavní část konstrukce je z masivního betonu, střecha pak z vlnité oceli. Kvalitu stávajících pozůstatky ze stodoly se podařilo zachovat i díky tomu, že porostla lišejníkem, beton je doplněný místními kameny a díky tomu vytváří iluzi, že vyrůsta přímo ze zdejší země. Zbytek fragmentů zůstal zachovaný i v zahradě a vytváří jakési chráněné nádvoří. Prvním krokem architektů byla stabilizace konstrukce a nové podlahy z železobetonového voru. Do děr ve zdech byly použité místní oblázky a sopečný písek z pláže. Do již stávajícího prostoru byla vložena lehká dvoupatrová dřevostavba. Nový dřevěný objem je opláštěn vlnitým průmyslovým Aluzinkovým plechem, který odlehčil vložený objem. Aluzink je jedním z mála materiálů schopných odolat drsnému prostředí a extrémnímu počasí. Zvlnění odkazuje na místní stavební tradici a odráží barvu oblohy a okolní louky, měnící se podle ročních období a počasí. I přes extrémní podmínky je dům velmi efektivní a udržitelný. O teplo se v domě staré tepelné čerpadlo země – voda spolu s podlahovým vytápěním a jeho efektivitu zvyšují trojskla na všech oknech. Stávající a nové otvory byly vybroušeny diamantem, aby poskytly hladkost, která kontrastuje s hrubými vnějšími povrchy a v řezu odhalují barvy a texturu starých stěn. Interiér zůstal klidný a harmonický tak, aby neodváděl pozornost od vystavených uměleckých děl. Paleta materiálů byla inspirována barvami okolní přírody.

Zdroj informací: Studio Bua, archdaily.com