Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Zemědělskou budovu z roku 1800 přebudovali na dokonalý rodinný dům

Zřícenina staré zemědělské budovy byla natolik zdevastovaná, že z nich zůstaly jen obvodové zdi. Noví majitelé chtěli objekt přebudovat na rodinný dům, museli ale dbát na historii stavby a dodržovat požadavky památkářů.

Terezie Benoni | 11. 03. 2024

Can Tomeu se nachází u vstupu do španělského národního parku do Parc Natural de Garraf. Budova, která byla postavená kolem roku 1800 a sloužila zemědělským a řemeslným účelům, je zařazená mezi národní památky, protože v sobě nese kus katalánské historie. Z toho důvodu museli architekti ze studia Andrea Solé Arquitectura k rekonstrukci přistupovat velmi citlivě. „Řešili jsme, jak se pokusit zachránit maximum, co z původní stavby zbylo a zároveň stávající objekt rozšířit o 30 % původního objemu. Střecha spadla, a tak se původní zdi hroutily a ztrácely výšku,“ vzpomínají autoři projektu. Počáteční projekt musel být radikálně upraven, protože na architekty čekalo nemilé překvapení. Zdi byly ještě v mnohem horším stavu, než si mysleli a některé části spadly. „Všechny vnitřní stěny byly spojeny železným pletivem a vyztuženy betonem. Ten nahrazuje chybějící zdivo.“ Tyto změny v exteriéru vedly také k těm interiérovým. Beton bylo potřeba vyvážit přírodními materiály, a tak původní železná okna nahradila dřevěná. Cílem bylo dosáhnout hřejivějšímu pocitu. Stejný efekt má také keramická dlažba, která navíc byla výrazně lacinější.

 

Galerie: Složitě zachráněná stavba
Mohlo by se vám líbit

Minimalisticky pojatá vila s fascinující atmosférou

Dům, který dokonale spojuje venkovní i vnitřní prostředí v jeden velkorysý a klidný prostor. Šedé cementové stěny kontrastují s černými teracovými podlahami a cedrovým dřevem. Nechte se pohltit tropickou atmosférou!
marianne.cz

Dali ruině novou šanci, dočkala se i přístavby

Ústředím domu je místnost s vysokým stropem, která slouží jako jídelna. V nové přístavbě je kuchyň a obývací pokoj. V přízemí jsou ještě dva pokoje a jeden v prvním patře. Každá z ložnic má vlastní koupelnu. Stará budova i nová přístavba vytváří jakési nádvoří s terasou a veliká okna propojují exteriér s interiérem. Architektům se podařilo dát ruině novou šanci na život a díky jasně dané čisté geometrii budovu přetvořit na moderní funkční objekt. Celá realizace probíhala s maximálním ohledem na okolní prostředí a s respektem k historii místa. Důležitým kritériem pro výběr materiálů a zvolené pracovní postupy byla také udržitelnost a ochrana přírody. Dům má vlastní solární panely a sběry na opětovné použití šedé a dešťové vody.

Mohlo by se vám líbit

Skandinávské podkroví s prvky vintage stylu

Vkusně navržené podkroví s jihozápadní terasou a úžasným výhledem na střechy Stockholmu. Takový je velkoryse řešený byt, který vznikl na staré půdě bytového domu postaveného před dvě stě lety.
marianne.cz

Zdroj informací: Andrea Solé Arquitectura, archdaily.com

Zdroj článku

Související články

Poradna
Boho styl nepřestává být trendy: Vytvořte si stylové patinované dekorace doslova za korun a během pár minut

Boho styl nepřestává být trendy: Vytvořte si stylové patinované dekorace doslova za korun a během pár minut

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Poradna
KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?