Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Náročná rekonstrukce proměnila byt v historickém centru Bratislavy v atraktivní rodinné bydlení

Info ikona
Náročná rekonstrukce proměnila byt v historickém centru Bratislavy v atraktivní rodinné bydlení

Architekti ze studia arkhe se ujali návrhu bytu o ploše 110 m², který prošel náročnou rekonstrukcí, aby vyhověl potřebám pětičlenné rodiny. Výsledná podoba v sobě kombinuje historizující prvky s moderním designem.

Terezie Benoni | 10. 11. 2022

Majitelé bratislavského bytu tráví většinu roku na cestách. Cílem proměny jejich bytu mělo být vytvoření základy pro jejich kosmopolitní způsob života, odkud budou moci vyrážet do celého světa. Architekti ze studia arkhe čekal náročný úkol s členěním prostoru tak, aby v interiéru promítli vše, co si majitelé přáli: dostatek úložných prostor v každé části bytu, krb, dva dětské pokoje, ložnice s walk-in šatnou, technická místnost a v neposlední řadě také tři koupelny. „Dispoziční řešení prošlo kompletní proměnou, každý milimetr v bytě má svůj účel. A to i na místech, do kterých byste to neřekli. Úložný prostor a praktičnost při návrhu hrály velkou roli, “ popisuje architekt Ján Antal. Vzhledem k historické lokalitě chtělo studio bytu navrátit jeho původní charakter, který podtrhuje vysoký standard bydlení. „Kultivované zákoutí architekti postavili na záměrném kontrastu jemné palety barev a výrazného křemene z Brazílie. V interiéru se objevují materiály bohaté na struktury, texturu a profilaci. Tento základ kombinující přírodní a tmavě mořený dub tvoří nadčasovou kulisu pro designové doplňky a solitéry.“ Jedním z dalších přání byl důraz na technologie a chytrou domácnost. Autoři proto navrhli řešení, které zajistí komfort a ušetří čas i prostředky. Jedním z nich je topení a chlazení pomocí tepelného čerpadla, jehož rozvody vedené podél oken neovlivňují vzhled interiéru. „Inteligentní, stmívatelná světla zase jednoduše vykouzlí atmosféru, kterou klient v danou chvíli preferuje, ať už se jedná o komorní atmosféru v koupelně nebo podsvícení chodby díky nástěnným podlahovým světlům. Při odchodu z bytu pak stačí jeden klik na telefonu, díky čemuž se vypnou všechna světla v bytě. Vychytávkou jsou také motorické závěsy, které lze zatáhnout pouze pohybem ruky, nebo lze v aplikaci nastavit čas otevření a mít tak příjemnější ranní vstávání.“

Elegantní a praktický zároveň

Architekti byt rozdělili na denní a noční část, přičemž vstupní zónu představuje kuchyň se společenskou místností a přilehlou toaletou pro návštěvy. Středobod vstupní části zaujímá elegantní kuchyně s exotickým kamenem z Brazílie doplněná o vestavnou vinotéku. Pro kulinářský zážitek rodina nemusí chodit do restaurací a díky profesionálně vybavené kuchyni zvládne přípravu v pohodlí domova. Rodinná večeře se pak může odehrávat u kulatého stolu v obývací části, jež oživuje organické svítidlo Soap od Bomma.  Pro navození té správné večerní atmosféry lze také zapálit krb. V prostoru se na stěnách objevují kazetové obklady, jež dodávají elegantní vzhled a současně zajišťují odolnost vůči dětské kreativitě. Součástí jsou i zrcadlové plochy, které opticky zvětšují prostor a dodávají na hloubce průhledů. Soukromá, intimní část bytu je oddělená od té společenské, kde se nacházejí tři ložnice a dvě plnohodnotné koupelny. Obývací pokoj s ložnicemi propojuje chodba, jejíž stěnu lemují atypické vestavěné skříně, které rodina se třemi dětmi pro ukládání nezbytností ocení. Přiléhajícím dětským pokojům vévodí na míru navržený atypický nábytek s měkkým kobercem na podlaze. Poslední ložnicí v bytě je ta rodičovská, na kterou navazuje walk-in šatna. Pro ucelenost interiéru zde architekti opakují prvky kazetového obkladu a zrcadel na stěnách. Skrytým, avšak nepostradatelným pomocníkem, je také technická místnost s prádelnou.


Autorský tým: Ing. arch. Ján Antal
Spolupráce: Ing. arch. Martin Pavlíček

Zdroj článku