Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Nechali vyniknout prostor

Info ikona
Rekonstrukce slovenského bytu pro mladou rodinu

Stodvacetiletý přízemní byt v Trnavě navrhla architektonická dvojice Kilo/Honč pro mladou rodinu. Řekli si, že nechají vyniknout prostor a budou s ním pracovat. Výsledkem je naprosto ojedinělý prostor, kde každý kout stojí za pozornost.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 27. 06. 2021

Pro realizace autorské dvojice Kilo/Honč jsou charakteristická neobvyklá prostorová řešení, která otevírají potenciál původních interiérů. V tomto téměř stodvacetimetrovém trnavském bytě se Richard Kilo a Matěj Honč rozhodli radikálně otevřít původní půdorys. Funkční zóny nově definují průhledné příčky se závěsy, které umožňují vnímat hloubku prostoru, ale zároveň v případě potřeby poskytují dostatek intimity. Dominantní prvek v prostoru tvoří výrazná diagonála ze zasklených konstrukčních profilů. Vymezuje koupelnu, následně přechází do druhého křídla bytu, kde odděluje ložnici od otevřené obývacího pokoje s přístupem do vnitřní zahrady. K otevření a prosvětlení interiéru přispělo také odkrytí původního dřevěného trámového stropu, přes který navíc procházejí ocelové výztuže.

Jen to nejnutnější

Nábytek definuje to nejnutnější a nejpotřebnější: „Naším záměrem bylo vytvořit spíš atmosféru než nějaký přísně předdefinovaný prostor,“ zdůrazňují autoři projektu. Do bytu se vstupuje ze soukromého nádvoří sloužícího obyvatelům domu. „Řekli jsme si, že necháme vyniknout prostor a budeme s ním pracovat. Chceme tyto obrovské otevřené objemy. Jde o vidění z jedné strany bytu na druhou. O pocit otevřenosti a jednoduchosti a o hledání prostoru pro naše individuality, zkušenosti a radosti. Musíme přemýšlet o tom, co přesně ve svém životě potřebujeme. Možná je to jen o něco víc než nic. O tom je rekonstrukce bytu v Trnavě. O jednoduchosti, geometrii, zážitku z prostoru, kde je nábytek spíše scénou a symbolickým vyprávěním. Je to o samotném bytě, lidech, lásce, dlouhých večerech, diskusích, o jídle, dětech, pocitech,“ vysvětlují architekti. Stavební konstrukce jsou sjednoceny bílou výmalbou, která nechává vyniknout původní parkety a nábytkové solitéry. Frekventované zóny vstupu, kuchyně s jídelnou a dětského pokoje spojuje odolná litá podlaha. Prostory bytu jsou velmi jednoduše definovány průhlednými přepážkami se závěsy, které umožní vnímat a užít si celou hloubku prostoru, ale zároveň poskytují na přání dostatečnou intimitu.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion