Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Nově postavená chata měla za cíl přizpůsobit se okolní přírodě a také měnícím se potřebám jejích obyvatel

Info ikona
Nově postavená chata měla za cíl přizpůsobit se okolní přírodě a také měnícím se potřebám jejích obyvatel

Jednoduchost a zdrženlivost charakterizuje vzhled jednoduché stavby, použité materiály i technologie. Interiér je minimalistický, ale rafinovaný.

Terezie Benoni | 24. 01. 2022

V-Lodge z pera architektů ze studia Reiulf Ramstad Arkitekter je celoroční chata, která se nachází v horách nad norskou vesnicí Ål, mezi běžkařskými tratěmi a turistickými trasami. Je vhodná pro pětičlennou rodinu a je navržena tak, aby vyhovovala změnám ve složení a potřebám jednotlivých generací. Projekt měl ambici přizpůsobit se stávající topografii a zdejší přírodě. Obytná plocha chaty je 120 m². Budova se skládá ze dvou staveb spojených do půdorysu ve tvaru V s jižně orientovanou prosklenou stěnou. V hlavní části se nachází vstupní hala a jídelní, kuchyňská a obytná zóna. V druhé části domu je koupelna, tři ložnice a malá chatka pro děti umístěný v klesajícím terénu.

Příroda na dosah

Střecha i stěny jsou v exteriéru pokryté stejným materiálem – patinovanou borovicí. Ta dokonale koresponduje s okolím. Interiér je minimalistický, ale rafinovaný. Stěny, strop i na míru vytvořený nábytek je z překližky. Na část kuchyňské linky navazuje kombinovaný krb z litého betonu. Tento monolit byl vyrobený na místě. Veliké prosklené otvory propouští do interiéru velké množství denního světla, současně poskytují nádherné výhledy do přírody, kterou zde máte doslova na dosah. U oken jsou pohodlná křesílka i sedací nika, aby se majitelé mohli těšit z pohledu do okolního lesa na úpatí kopce. Každá z ložnic je schovaná za posuvnými dveřmi, a klesají spolu s terénem. Nejníž je umístěná herna pro děti s proskleným štítem.