Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Pětičlenné rodině zrekonstruovali půdní bratislavský byt tak, aby měli soukromí, ale neztratili společný prostor

Info ikona
Jak vyhovět potřebám rozrůstající se rodiny, a přitom nepřijít o potřebný prostor? Bratislavský podkrovní byt nabízí řešení

Snad v každé oblasti platí, že krása by měla jít ruku v ruce s funkčností. Tento podkrovní byt, pod jehož návrhem jsou podepsaní architekti Peter Jurkovič a Kristýna Tomanová, je krásným příkladem toho, jak to vypadá, když je rekonstrukce nejen efektní, ale i efektivní.

Promotion
Terezie Benoni | 15. 10. 2021

Mladá rodinka se začala rozrůstat, a tak potřebovala "nafouknout" i vlastní podkrovní byt v historickém centru slovenského hlavního města, na bratislavských Palisádách. „U návrhu jsme využili jednu z nejvýraznějších kvalit podkroví, výšku. Za komínové stěny jsme umístili hygienický a technický trakt, jejich nízká světlá výška nám umožnila další použití „zbytkového prostoru“ nad nimi. Právě sem expandovaly půdorysně skromné dětské pokoje – menší pro dceru, větší pro dva bratry. Na „patře“ tak vzniklo místo pro odpočinek a hry dětí, autonomní krajina nad světem dospělých, oddělená jen skleněnými tabulemi, které propouštějí světlo,“ popisují autoři projektu architekti Peter Jurkovič a Kristína Tomanová. Nosnou část bytu tvoří denní sekce, která v sobě propojuje kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Upoutat vás tu už na první pohled může hned několik prvků – původní dřevěné trámy, pětimetrová knihovna s žebříkem a mnoho, mnoho oken.

Zalitý denním světlem

Otevřený prostor podkrovního bytu je plný přirozeného světla, a to díky střešním oknům. Nad prostornou sedací soupravou je umístěno hned šest oken, a to ve dvou řadách nad sebou po tři. Směrem ke kuchyňské sekci na tento pás okenních otvorů plynule navazují další. Francouzské okno slouží jako vstup na terasu. Z té je mimochodem nádherný výhled na Bratislavský hrad. Nad jídelním stolem jsou do střechy opět zasazeny střešní okna, přes které prochází do interiéru během celého dne dostatek světla. To zároveň rafinovaně osvětluje výrazný betonový kuchyňský ostrov. Při návrhu využila dvojice architektů jednu z nejvýraznějších kvalit podkrovního prostoru – výšku a vysoké stropy. Díky tomu vznikla noční část se třemi ložnicemi (z toho dvě jsou mezonetové) a "hřiště" pro děti, které je oddělené pouze skleněnými tabulemi, které propouští světlo. Schodišťové vstupy do dětských pokojů i vestavěné skříně jsou oděné do jedné barvy. Větší dětský pokoj do lipové zelené a menší do výrazné modré. Nad psacími stoly jsou opět situovány střešní okna, díky kterým mají děti dost světla při psaní domácích úkolů nebo při čmárání na stěny.

jrkvc.sk

 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion