Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Podkroví ve staré zástavbě v pražských Nuslích prošlo důkladnou rekonstrukcí

Info ikona
Podkroví ve staré zástavbě v pražských Nuslích prošlo důkladnou rekonstrukcí

Tak aby byty odpovídaly současnému stylu bydlení, byl zde dostatek světla a zároveň se podařilo dodržet omezený rozpočet. Zadání pro architektku Danielu Polubědovovou nebylo snadné, ale splnila ho na jedničku!

Terezie Benoni | 9. 05. 2022

Rekonstrukce podkrovních prostor činžovní vily v Nuslích byla neobvyklá tím, že nešlo o návrh bytů pro konkrétního uživatele a realizaci jeho specifických představ, ale měly svou novou atmosférou oslovit širokou klientelu budoucích nájemců,“ vysvětluje autorka projektu architektka Daniela Polubědovová. Dva přibližně stejně velké nájemní byty vznikly na půdoryse neobydlené půdy a sousedního prostorného bytu. Menší byt (A) je ře­šen jako mezonet s vloženým podlažím, na kterém se nachází pracovna a ložnice, větší byt (B) zaujímá převážnou část spodního podlaží. „Dispozice nových prostor jsme se snažili co nejvíce otevřít a prosvětlit tak, aby odpovídaly současným způsobům bydlení. Skleněnými příčkami dnes vniká světlo do dříve tmavých chodeb, ocelové schodiště zavěšené na táhlech pokračuje v podkroví skleně­nou podlahou, která odhaluje členitost bytu a prosvětluje střešními okny kromě obytného patra s ložnicí i vstupní prostor.“

Levnější ale ne méně kvalitní řešení

„Výběr použitých materiálů byl ovlivněn i cenou, hledali jsme levnější řešení, ale snažili jsme se odpoutat od standardních materiálů a představ. Koupelny jsme natřeli zářivou voděodolnou žlutou barvou; v obou bytech tak výrazně svítí přes příčky z mléčného skla,“ popisuje Daniela Polubědovová. Dělicí příčky, nové dveře a vestavěný nábytek v koupelnách a kuchyních byl vytvořen z betonářské překližky. V kontrastu s naprosto současnými interiérovými vstupy jsme rádi zachovali a pracovali s původními materiály. „Parkety jsme v ně­kterých místnostech pouze obrousili a napustili olejem s bílým pigmentem stejně jako některé části dřevěné konstrukce střechy, starou teracovou podlahu jsme očistili a propojili nerezovým plechem s dalšími místnostmi. Společným drobným symbolem obou nových interiérů jsou hejna motýlů, která se ve formě grafiky rozlétla na čirých sklech po­dlahy i příček a tvoří i drobný rastr vyřezaný do plechu vstupní branky,“ uzavírá.


Zdroj informací: Daniela Polubědovová, archiweb.cz