Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Přáli se přízemní, uživatelsky pohodlný, ryze bezbariérový dům

Info ikona
Přáli se přízemní, uživatelsky pohodlný, ryze bezbariérový dům

Na severu Čech, v oblasti borovicových lesů a pískoven vyrostl nádherný přízemní bungalov plný světla, který svou koncepcí dokonale stírá rozdíly mezi bydlením a zahradou, mezi exteriérem a interiérem.

Terezie Benoni | 20. 06. 2022

„Majitel si nás našel, protože navrhujeme a také stavíme vzdušné a prosklené bungalovy, o kterých přemýšlíme ne jako o "architektuře", ale více jako o bydlení, o životě venku, v zahradě, v přírodě, které jsme nedílnou součástí. Nádherné místo pro život, kde se nabízelo zachránit co nejvíce lesa, vzrostlých borovic a postavit dům tak, aby šlo do nabízelo zahrady vejít z každého místa interiéru. Aby se smazal rozdíl mezi tím, co je uvnitř a co je venku,“ vysvětlují architekti z ateliéru ATELIER KUNC ARCHITECTS, kterým se podařilo vytvořit jeden plynoucí prostor, který je přízemní, uživatelsky pohodlný, ryze bezbariérový a s velikým obytným prostorem. „Při diskusích o podobě stavby vlastně nešlo primárně o architekturu, ladili jsme, jak bude dům fungovat, jakou bude mít atmosféru, emoce, jak se v něm bude žít, ne jak bude vypadat. A shodli jsme se rychle.“

Dispozice je zásadní

Po rozvržení výhledů z jednotlivých místností vznikl optický kříž, na kterém je dispozice domu založena. Domem procházejí dvě hlavní světelné a průhledové linie. Kamenná zeď odděluje "veřejnou" část, technické prostory a část pro návštěvy, která má vlastní vchod, od "soukromé" části obývacího prostoru a od privátní části pouze pro majitele domu, která tvoří "hotelový apartmán" - master koupelna, ložnice, šatna a sauna s výstupem na zahradu. „V celé oblasti jsou pískovny, písek a kameny. Proto jsme chtěli motiv písku propsat i do celého konceptu domu. Velké kusy pískovce na fasádách pocházejí z blízkého lomu. V duchu architektonického záměru propojit interiér s exteriérem a vytvořit jeden "plynoucí prostor", prochází kamenná zeď zevnitř ven stejně jako rastrová dřevěná stěna oddělující soukromou část domu. Velkoformátová hliníková okna a plochá střecha s přesahy chránícími proti slunci pomáhají k pocitu neexistence hranice mezi interiérem a exteriérem. K tomu se připojují střešní světlíky prosvětlující interiér a vytvářející hru z pohyblivých stínů stromů.“

Zdroj informací: ATELIER KUNC ARCHITECTS, www.atelierkunc.com, archiweb.cz