Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Přikoupili sousedův byt a vytvořili si dokonalé bydlení

Info ikona
Přikoupili sousedův byt a vytvořili si dokonalé bydlení

Klasický dělnický domek byl rozdělený na dvě samostatné bytové jednotky. Majitelé se zaradovali, když se soused rozhodl přízemní byt prodat a oni tak mohli ke svému mezonetu připojit prostorné přízemí. Cesta k vysněnému bydlení ale byla trnitá!

Terezie Benoni | 28. 06. 2021

Dartmouth Park je čtvrť severního Londýna v Camdenu, na svahu kopce, který se zvedá k Highgate z Kentish Town. Na jeho západní straně hraničí s Parliament Hill Fields, který je pozoruhodný svými výhledy na panorama Londýna. Právě zde stojí typické cihlové řadovky. Domek byl po dlouhé roky rozdělený na mezonet a byt v přízemí. Ten se rozhodl majitel prodat a přednostně ho nabídl sým sousedům. Ti samozřejmě neváhali a přikoupili zbytek domku. Když se měli pustit do propojení domu v jeden celek, zjistili, že na to sami nestačí. Prostor byl totiž velice komplikovaný. Povolali na pomoc architekty ze studia De Rosee Sa, kteří měli spojit třípodlažní dům v jeden moderní celek. Nejtěžší bylo vymyslet, jak změnit dispozice domu tak, aby vznikl pocit velkého a vzdušného prostoru. Dalším úskalím byly nízké stropy v přízemí a absolutní nedostatek denního světla. Do třetice všeho zlého museli dlouze přemýšlet, jak se popasovat s několika úrovněmi podlah.
 

Světlíky i nová přístavba

Přední část přízemí dnes slouží především jako technická. Je tu chodba, šatny a koupelna. Vede zde také schodiště do patra a podkroví, kde jsou jednotlivé ložnice. Do středu přízemí umístili architekti kuchyň, která je na jedné straně zakončena arkýřovým oknem s posezením, na druhé straně přechází v jídelnu a obývací pokoj. Ten už najdeme z části v nové přístavbě. Do střední části přivádí denní paprsky dlouhý světlík. Obývací pokoj má masivní prosklení vedoucí do zahrady, které je možné v teplých měsících zcela otevřít. Pokoji dominuje velký dřevěný monolit, který v sobě ukrývá klasický anglický krb, lavice i knihovny.