Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Půdní byt s černým boxem je radikální rekonstrukcí pražské půdní vestavby z 90. let

Info ikona
Půdní byt s černým boxem je radikální rekonstrukcí pražské půdní vestavby z 90. let

Na půdě bytového domu ze 30. let v pražské Libni byl v 90. letech vestavěný mezonetový byt. Nabízel více užitné plochy a pokojů, než majitel potřeboval, ale chyběla v něm radost z půdního prostoru. Tu dostali za úkol najít Komon architekti.

Terezie Benoni | 10. 05. 2022

„Využili jsme hlavní kvality podkroví, jeho výšku. Obývacího pokoj s velkou knihovnou otevíráme přes dvě podlaží. Do těžiště prostoru vkládáme černý box, srdce bytu, které skrývá provozní zázemí, slouží jako schodiště s lávkou do patra a vpouští světlo do jinak tmavé předsíně. Zjednodušili jsme tím původní dispozici bez nutnosti velkých stavebních úprav,“ popisují svůj návrh projektu Komon architekti. V libeňském bytě je ve spodní úrovni mezonetového bytu je jeho společenská část. Obývací pokoj a kuchyně s ostrovem tvoří jeden otevřený prostor. Mezi nosné sloupy uprostřed dispozice jsme umístili promítací plátno. Kuchyně s ostrovem má úložné prostory skryté v černém boxu, která je z černé olejované dubové dýhy. Patro bytu je soukromé. Ložnice a koupelna jsou přes otevřený obytný prostor spojené černou lávkou. Z ložnice je francouzskými okny výstup na střešní terasu.

Náklady museli nečekaně snížit

„Materiály redukujeme na olejovanou dýhu černého boxu, dubovou lamelovou podlahu a teracový obklad kuchyně a koupelen. Ostatní nábytek je v bílém odstínu stejně jako malba stěn. Dřevěný krov i ocelovou konstrukci sloupů v obývacím pokoji odhalujeme v původní syrové podobě. Strohé linky osvětlení podtrhují geometrii prostoru a nechávají vyniknout skleněným lustrům v otevřeném prostoru,“ vysvětlují autoři projektu.  „V závěru realizace došlo ke změnám v osobním životě investora a s tím přišel požadavek na snížení nákladů. V dílčích detailech jsme hledali úsporná řešení tak, aby nenarušila dojem z celku. Odvážnou koncepci návrhu se podařilo zachovat.“

O studiu

Studio Komon architekti založili Lucie Roubalová a Martin Gaberle v roce 2017. „Jsme partneři a spolužáci z FA ČVUT. S architekty Bořkem Peškou a Janou Drtinovou jsme tvoříme tým, a to nám umožňuje věnovat se projektům autorsky a s péčí. Navrhujeme rozmanité projekty od detailně provedených interiérů přes průmyslovou halu po veřejný park. I když jde o různá měřítka, způsob naší práce je stejný. S citem i racionální úvahou hledáme jednoduchá řešení. Jednoduchá ve smyslu jednoho ducha, jednoty, kdy vše se vším souvisí a působí skromně kultivovaným a klidným dojmem. Důležitější než velikost nebo atraktivita zakázky je pro nás spolupráce s investorem. Nasloucháme požadavkům a respektujeme možnosti. Od investora naopak očekáváme respekt k našemu návrhu. Naším cílem je radost z výsledku. Proto spolupracujeme na projektech od první skici do dokončení posledního detailu.“

Zdroj informací: Komon architekti