Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Původně čtyřpokojový bratislavský byt nyní dělí jediná stěna

Info ikona
Bratislavský loft

Cílem odvážné rekonstrukce slovenských architektů bylo přeměnit čtyřpokojový byt na multifunkční prostor pro umění, práci a dobrý gramofon se zvukovým systémem. Jednoduše byt rozdělili na denní a noční zónu a dali vyniknout jednotlivým materiálům.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 6. 09. 2021

Stometrový loft v Bratislavě dostalo za úkol zrekonstruovat studio GutGut. „Na jaře 2013 jsme začali pracovat na rekonstrukci bytu ve funkcionalistické budově navržené architektem Clementem Šilingerem v roce 1928, která se nachází v centru Bratislavy. Pracovali jsme s jednoduchým záměrem, kterým bylo přeměnit čtyřpokojový byt na multifunkční prostor pro umění, práci a dobrý gramofon se zvukovým systémem. Tento relativně volný brief nám umožnil zvolit jiný přístup k rekonstrukci,“ popisují architekti. „Rozhodli jsme se pracovat s původním plánem bytu jako jednou vrstvou našeho nového designu. Zachovali jsme dřevěné dveře a části podlah z původního uspořádání a kombinovali je s novým jednoduchým uspořádáním, které funguje podle tradičního rozdělení na denní a noční zóny. Překrývání těchto dvou vytvořilo nový bohatý půdorysný vnitřní plán.“ Jediným novým dělícím prvkem bytu je „funkční“ stěna fungující zároveň jako skříň, technická místnost, prádelna a kuchyň. Stěna postavená jako jednoduchý dřevěný rám se táhne po celém bytě a rozděluje ji na denní a noční zónu. Je tvořena střídajícími se povrchy bílých perforovaných ocelových plechů a přírodní a bílé stříkané překližky. Původní bílé dřevěné dveře jsou jednoduše zasazeny do této nové stěny a definují novou koupelnu.

Kombinace dřeva a kovu

Jedna polovina podlahy bytu tvořena původními dubovými parketami, druhá je pokryta červenou gumovou podlahou. Ta plynule proudí z předsíně přes kuchyň s velkým kulatým stolem až do sprchy. „Koncept interiéru bytu je o spojení několika malých detailů. Kombinace bílého děrovaného kovu na dřevěné konstrukci dělící stěny vytváří vizuální hru o materiálnosti a průniku světla,“ vysvětlují autoři projektu. „Skříň vzniká vložením jednoduchého bílého plechu do původního rámu dvoudveřových dveří na balkon, přístupného zvenčí i ze vstupní haly. Ze starých dveří byl vytvořen nový věšák na kabáty.“ Jedním z nových výrazných prvků je jídelní stůl, který byl navržený ve spolupráci se sochaři Richardem Seneši a Jakubem Trajterem. Jedná se o mahagonový pahýl z lepených soustředných kruhů dýhy s otvorem uprostřed, spočívající na kovové konstrukci. Obývací pokoj je definován pohovkou ve tvaru kříže. „V procesu rekonstrukce bytu se z prostoru stal ateliér obsazený několika řemeslníky a umělci. Postupně byla opravena stará okna a dveře, vyčištěny konstrukční prvky, byly odstraněny žebrované betonové stropy, které byly po mnoho let zakryty, a byl odlit beton pro vytvoření televizní jednotky a polička na knihy.“

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion