Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Rekonstrukce bytu z přelomu 19. a 20. století v pražském Bubenči byla ušitá na míru mladému páru se dvěma šelmami

Info ikona
Rekonstrukce bytu z přelomu 19. a 20. století v pražském Bubenči byla ušitá na míru mladému páru se dvěma šelmami

Inspirací pro proměnu pražského bytu byli společně s prostorem a místem samotným právě majitelé a jejich požadavky, životní styl a pocit z nich.   Původní prostor byl rozdělený na menší místnosti dle klasického dobového vzoru, a tak proběhlo několik dispozičních úprav.

Terezie Benoni | 7. 11. 2022

„Zadání bylo v mnoha bodech velmi konkrétní – od použití cementové dlažby s výrazným vzorem čtyřcípé hvězdy, přes přání jídelního ostrova, po začlenění několika kusů stěhovaných nábytků,“ vzpomíná autorka projektu architektka Martina Homolková ze studia Malfinio. „V návrhu jsme se vypořádávali s několika protichůdnými požadavky na poměrně malé ploše. Stěžejními body byly provázanost a kompaktnost celku, který výrazově reaguje na svoji aktuální funkční náplň. Velkou roli v této metamorfóze nuancí sehrály materiály, barvy a textury – jejich různé „dávkování“ v jednotlivých částech – a propojenost nejen v průhledech.“  Původní prostor byl rozdělený na menší místnosti podle klasického dobového vzoru, a tak zde proběhlo několik dispozičních úprav. Vybouráním příčky byl vytvořený centrální prostor, který je nyní srdcem bytu. Tento zásah zároveň dovolil i zvětšení koupelny.

Zábavné momenty i autorské prvky

Z centrální místnosti se vstupuje na jedné straně do dětského pokoje s Montessori prvky, na straně druhé do ložnice s pracovním koutem. Hlavním motivem obytných místností je jemná barevnost a čisté, pravidelné linie atypického nábytku. „Pracujeme s poměrně vysokým počtem světelných zdrojů (od klasických svítidel po nábytkové svícení), které umožňují vytvoření atmosféry pro každou náladu a připravují adekvátní scénu pro sošné solitéry. Z těch lze jmenovat například stolek Stella od Jiřího Krejčiříka, křesílko Roly Poly a legendární sofa Togo,“ popisuje autorka projektu. „Zábavným momentem návrhu je pak jasný střih při vstupu do bytu. Nepobytová chodba dovoluje divočejší výraz. Tento prostor je v jemnější vrstvě doplněný o hru se zrcadlením a plynutí prostoru, které zprostředkovává barevná proměna na výrazné dlažbě (barvy přecházejí ze střední šedé přes hořčicovo okrovou po pudrovou).  Z chodby se vchází do samostatné skryté toalety nebo velkorysé koupelny.  Celý prostor je doplněn nepřehlédnutelnými vstupy autorských textilií z dílny studia Geometr.“

Zdroj článku