Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Rekonstrukce staletého domu oslavuje klasiku a přidává moderní prvky

Dnes navštívíme britský Cornwall, kde se rozsáhlé rekonstrukce dočkalo velké rodinné sídlo postavené v georgiánském stylu. Typická budova dostala moderní šmrnc a probudila se opět k životu.

Terezie Benoni | 31. 03. 2021

Ceněný architekt Michaelis Boyd dostal za úkol přestavět rodinné sídlo tak, aby využil mimořádných výhledů do údolí St. Mawes. Původní stavba je typická pro britský venkov, postavená v georgiánském stylu. Tato architektura spadá období vlády Jiřího I., Jiřího II., Jiřího III. a Jiřího IV., kteří vládli mezi lety 1714 a 1830, ve Spojeném království a celém britském impériu. Georgiánský styl stavitelství navazuje na anglické baroko (mezi nejvýznamnější představitele patřil sir Christopher Wren). Kryje se s evropským rokokem, pozdější větší část je ovlivněna klasicismem.
 

Galerie: Citlivá rekonstrukce staletého domu
Mohlo by se vám líbit

Rekreační dům herce Jiřího Bartošky stojí za vidění

Budou to už čtyři roky, co v Andělské Hoře nedaleko lázeňského města Karlovy Vary, vznikl originální dům, který byl nominovaný na prestižní Českou cenu za architekturu. Jeho majitelem není nikdo jiný než herec a prezident Mezinárodního filmového festivalu Jiří Bartoška.
mariannebydleni.cz

Výhledy na prvním místě

Typickými stavebními materiály georgiánského stylu byly kámen nebo cihla a vyznačuje se červenou, hnědou a bílou barvou. Michaelis Boyd se rozhodl pro citlivý zásah tak, aby citlivě skloubil staré s novým. Výsledný design domu je dokonalým koktejlem napříč staletími. Zcela moderní prvky doplňuje původní repasovaný nábytek, starý kámen se potkává se super moderní kuchyní značky Bulthaup. Nejmodernějším prvkem je konzolový skleněný balkón v zadní části domu, na který je možné vejít přímo z ložnic a poskytuje dechberoucí výhled do okolní krajiny. „Při finálních úpravách jsme úzce spolupracovali s krajinářským zahradníkem Jinnym Blomem, abychom znovu upravili terasování a výsadbu směrem k jezeru. Místní nám pomohli sehnat původní kámen ze zdejší oblasti, aby bylo prostředí autentické,“ dodává autor projektu.

Zdroj: michaelisboyd.com

Mohlo by se vám líbit

Naučíme vaše děti uklízet. Rychle a s radostí!

Také už jste šlápli na kostičku z lega a vašemu dítěti šlo v tu chvíli o holý život? Uklízení nebaví nikoho, ale můžeme se pokusit z něj udělat zábavu, nebo čas strávený touto činností minimalizovat.
mariannebydleni.cz

Související články

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Dům
Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru

Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru