Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Chata, která je malá zvenku, ale prostorná uvnitř

Info ikona
Vnitřek je zařízen až minimalisticky čistě, tak, aby hlavní dominantou byl samotný výhled.

Když si mladá norská dvojice našla krásný, ale hodně členitý pozemek na okraji fjordu Beitstadfjorden, věděla, že chata, která tu jednou bude stát, nemůže být jen tak ledajaká. Musí jim nabídnout pohodlné zázemí po dlouhých tůrách, které mají tak rádi a ochranu před rozmary norského počasí. Musí vypadat tak, aby zapadla do krajiny a rozhodně musí umožnit panoramatický výhled do nádherné přírody.

Anna Černotová | 25. 06. 2019

Výsledkem spolupráce majitelů a architektonického studia Sanden+Hodnekvam Arkitekter je atypická stavba trojúhelníkového tvaru, malá zvenku, ale prostorná uvnitř. Na plochu 47 m² se povedlo do dvou pater umístit kuchyni s jídelnou a obytným prostorem (dole) a ložnici s koupelnou (nahoře). Spodní patro má díky nerovnému terénu tři úrovně a je postaveno z betonu, který, i když jde o moderní materiál, do okolní přírody krásně zapadá, možná proto, že mají společnou svou syrovost. Obvod stěn lemují panoramatická dřevěná okna, která umožňují dechberoucí výhled na fjord a z obývacího pokoje se vychází na dřevěnou terasu.

Z místního dřeva

Druhé patro je postaveno z borových trámů, které jsou pro tuto oblast typické a jsou vytesané ze dřeva ze zdejších lesů. O výrobu nábytku se postaralo architektonické studio a veškeré vybavení nechali udělat z březové překližky, která pochází také z místích zdrojů. Chata stojí ve svahu, a tak ji ze severní stěny chrání skalnatý kopec, který se jí tyčí za zády. Jižní strana je otevřená do krajiny a nabízí výhledy, které se nikdy neomrzí. Za tuhých norských zim i svěžích letních dní tak tahle malá stavba, která respektuje okolní krajinu a je vždy plná denního světla, poskytuje svým majitelům to, po čem už dávno toužili: možnost útěku z města a soužití s přírodou v jakémkoliv počasí.