Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

V centru malé slovenské vesnice vyrostl moderní rodinný domek, který v noci svítí jak lampion

Info ikona
V centru malé slovenské vesnice vyrostl moderní rodinný domek, který v noci svítí jak lampion

Dům navržený jako otevřený prostor může pohodlně využívat čtyřčlenná rodina. Najdeme ho v centru malé vesnice Veľké Úľany v blízkosti ochranného pásma Kalvárie, významné městské památky s vysokou vegetací.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 2. 09. 2021

Architekti ze studia Šercel Švec navrhli jednoduchý domek o obytné ploše 110 m² v centru malé vesnice Veľké Úľany (jihozápadní Slovensko). „Půda je jedinečná svým specifickým nepravidelným tvarem, který bývá na okraji zúžený. Toto místo se nachází v blízkosti ochranného pásma Kalvárie, významné městské památky s vysokou vegetací,“ popisují autoři projektu. „Hlavní koncept designu je založen na výrazném zachování jeho autentického genia loci. Masa architektury tvoří tradiční tvar domu, který se nachází mezi stávajícími stromy. Snahy o udržení symbiózy s okolní přírodou vedly k propojení ploché a šikmé střechy. Dvoupodlažní budova záměrně respektuje uliční čáru a její poloha otevírá výhled na celé okolí. Strmější svahy střechy na jih podporují lehkost a jemnost zahrady a vytvářejí její pěkné pozadí,“ popisují hlavní záměr.

Pro rodinu ideální

Dům navržený jako otevřený prostor může pohodlně využívat čtyřčlenná rodina. „V přízemí je hala přístupná přímo z úrovně parkovacích míst pro auta (zatravňovací dlažba). Hned po vstupu nabízí dům pěkný výhled do zahrady procházející obývacím pokojem a velkou prosklenou stěnou. Koupelna s toaletou tvoří nejsevernější cíp objektu se vstupem přes předsíň se šatníkem a technickým vybavením. Denní místa jsou částečně rozdělena hmotou schodiště,“ vysvětlují architekti. „Jídelna s kuchyní a obývacím pokojem tvoří jeden operační kruh, jehož obvod je nejsilnějším architektonickým prvkem: propojení exteriéru a interiéru. Otevřený prostor ložnice dodává domu prodyšnost. První patro slouží jako noční zóna domu se dvěma oddělenými místnostmi.“ Z denní zóny je východ na terasu a zahradu. Realizace zahrady, včetně výběru, výsadby a úpravy stávajících stromů, byla prováděna s péčí a vysokou pozorností. „Stavba domu jen doplňuje hlavní myšlenku zachování stávajících stromů. Budova je založena na železobetonové základové desce, pomocí izolace z buněčného skla neporušuje kořenový systém pod domem a zachovává původní zelenou vysokou vegetaci v této oblasti. V interiéru i exteriéru jsou použity pouze přírodní materiály jako dřevo, kámen, ocel a beton v hrubé formě.“ Vstupní a dvorní fasáda je upravena dřevěným obložením, které je ponecháno přirozené oxidaci. Dům vypadá malý a kompaktní a stále těží z původních stromů, které udržují v interiéru příjemné klima. Díky otevřené dispozici celého prostoru si dům a jeho okolí zachovává celostní harmonii exteriéru a interiéru.

 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion