Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Zdědili starý dům, který potřeboval rekonstrukci a také novou přístavbu

Info ikona
Zdědili starý dům, který potřeboval rekonstrukci a také novou přístavbu

Starší pár si plánuje v domě zestárnout, zároveň je jim vlastní udržitelný způsob života. Jak se s těmito požadavky popasovalo architektonické studio Kevin Veenhuizen Architects?

Terezie Benoni | 24. 01. 2022

Manželé středního věku zdědili dům v nizozemském Uithoornu. Budova z šedesátých let potřebovala rekonstrukci. Noví majitelé se rozhodli opravit stavbu tak, aby byla udržitelnější. Ke spolupráci přizvali architekty ze studia Kevin Veenhuizen Architects. Ti vytvořili návrh nové přístavby s robustní dřevěnou fasádou, která obklopuje venkovní terasu. Centrální část domu byla ponechaná zcela otevřená a díky ní se interiér koupe v denním světle. „Garáž v zadní části domu jsme zkrátili o 4 metry, abychom vytvořili lepší propojení obytných částí se zahradou na boční straně. Také jsme chtěli design přizpůsobit krásné Magnolii, která roste přímo před přístavbou. Klikatý tvar přístavby určila právě poloha stromu,“ popisují architekti. Zrekonstruovaný dům má dnes obytnou plochu 219 m².

Udržitelný a s ohledem na věk majitelé

„Vzhledem k tomu, že si naši klienti plánují v tomto domě zestárnout, udělali jsme vše pro to, aby jim byl interiér pohodlný i za pár let. Pokoj v přízemí tak může časem sloužit jako bezbariérová ložnice, stejně jako koupelna v přízemí,“ vysvětlují architekti. Barvy v zadní části domu jsou inspirované světle hnědým zdivem stávajícího domu a tmavě zelenou barvou vody rybníku, který tvoří hranici pozemku a jeho hladina se dá pozorovat z kuchyně i z obývací části. Hlavním materiálem je zde tmavé tropické dřevo Cumaru doplněné o žluto-šedé hliníkové rámy. Přední části domu zase dominuje světlý dub v kombinaci s červenou barvou. Tato místnost je využívána zejména v zimních měsících, protože je zde příjemné posezení u krbu. Dům je navržený jako maximálně udržitelný díky hybridnímu tepelnému čerpadlu v kombinaci se solárními panely, a především dobré izolaci. Přístavba má navíc zelenou střechu a terasa kolem domu je vyrobená ze 100 % recyklovaného plastu.