Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Lidé a místa

Únik od všedních starostí na severozápadě Slovenska

Info ikona
Únik od všedních starostí na severozápadě Slovenska

Zrychlené životní tempo od deadlinu k deadlinu si jednou za čas vyžaduje řešení a útěk do naprostého klidu. Slovenští architekti tuto prosbu vyslyšeli a snaží se poskytnout dokonalý komfort v srdci přírody pro nerušený odpočinek.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 13. 06. 2021

„Dnes, když žijeme ve zrychleném módu městského života potřebujeme občas únik. Únik od stresu, povinností a civilizace, zpět k našim kořenům. Únik do divočiny, připomenout si, kdo vlastně jsme. V ARK-shelter už tři roky stavíme a testujeme. Postavili jsme už desítky shelterů s ambicí poskytnout absolutní komfort v srdci přírody. Z této geneze vychází náš nový model. Svým minimalistickým designem má ambici, odvrátit vizuální pozornost zpět do okolní přírody, ve které je osazen,“ popisují autoři projektu architekti  Michiel De Backer a Martin Mikovčák. Kontakt s přírodou probíhá skrz otvory ve všech jeho pěti fasádách, které rámují pohledy jako scénické hry přírody a vždy se jiným způsobem promítají do interiéru. „Ať už jde o otočnou stěnu, která fyzicky vpouští přírodu dovnitř, přední vykonzolované zasklení, ve kterém když sedíte, se cítíte jako v exteriéru. V koupelně je to zase mléčné sklo, kterého se dotýkají okolní větve, nebo horizontální prosklení díky kterému usínáte pod hvězdami,“ pochvalují si. 

Práce s prostorem a světlem

Fasáda shleteru je ze smrkových olejovaných profilů, které mají působit tak, že časem dřevostavba zcela splyne s okolní přírodou. Zároveň má tato obálka v sobě důmyslný systém, který sám automaticky pracuje s prostorem a světlem. „Na základě senzorů a přednastavených módů si automatizovaně prostory dohřívá, zatmívá či provětrává,“ popisují architekti. Objekt umí být také zcela soběstačný a díky tomu umístěný kdekoli. Potřebnou energii mu dodají solární panely, které energii schraňují do baterií, k domku je připojena nádrž na sběr dešťové vody i s filtračním systémem. 

Jasně vymezené zóny

„Prostor přibližně čtyřicet metrů čtverečních jsme rozdělili pomocí centrálního black boxu na pět různých zón, tedy každá jeho fasáda definuje funkci dané zóny a pomocí výsuvných či sklopných dveří v rozích boxu tyto zóny dělí,“ popisují architekti řešení interiéru. „Vstupní štěrbina mezi boxem a skleněnou stěnou obálky sheltru, je opticky zvětšená světlíkem nad a skleněnou stěnou podél ní.“ Z levé strany je box s kuchyňskou linkou, kde se odehrává denní zóna, která vrcholí sezením v čelním okně. Zadní strana boxu slouží jako sprcha a toaleta. „Vysunutím dveří z rohů boxu se prostor štěrbiny uzavře do koupelny, opět nasvětlený podélnou mléčné skleněnou stěnou pláště sheltru. Napravo od boxu, po vstupu do ložnice přes den nenajdete postel, ale vířivku.  Postel se spustí ze stropu až na noc. Po průchodu boxu, když se dostaneme zpět do vstupní chodby a už nás nemá co překvapit, objevíme žebřík z vnitřní strany dveří šatníku, který nám zpřístupní denní postel v meditačním prostoru pod otevřenou oblohou. Baví nás navrhovat detaily způsobem, že se klíčové momenty objektu postupně odhalují. Stavba vás tak nepřestane ani po čase nudit. “

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion