Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

Zjistěte, jak si uchovat chleba čerstvý co nejdéle a  a jak udržet ovoce a zeleninu svěží ne dny ale týdny. Odborníci odhalují nejčastější chyby, které děláme při skladování potravin. Správným uchováváním předejdete nadbytečnému plýtvání potravin, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí.

Terezie Benoni | 20. 06. 2023

Podle odborníků se až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. Přispívá k tomu jistě i způsob, jakým potraviny uchováváme. Správné skladování má totiž velký vliv na jejich trvanlivost. A kde nejčastěji většinu jídla máme? Ano, v lednici. Někdy tam ale s dobrým úmyslem dáváme to, co tam nepatří, což má pak opačný efekt a jídlo se rychle kazí. Kolikrát také máme špatně nastavenou teplotu nebo chaoticky uspořádané potraviny, které často přehlédneme a ony se ztratí v útrobách lednice. Objevíme je samozřejmě až po datu spotřeby. Jak tedy správně potraviny skladovat a jakou lednici si vybrat?

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Je vaše prádlo v bezpečí? Špatné postupy při praní ruinují vaši peněženku a kradou drahocenný čas

Praní prádla je umění, které jsme všichni převzali od našich matek, ale existuje několik šokujících chyb, o kterých nám možná nikdo neřekl.  Zjistěte, zda se jich náhodou také nedopoušíte a ujistěte se, že je vaše prádlo v bezpečí.
marianne.cz

Dejte do ledničky teploměr

Často máme teplotu v lednici nastavenou příliš vysoko. Ideální teplota je okolo 5 °C, když je vyšší jídlo se logicky rychleji kazí. Je také dobré vědět, že nejtepleji je na horní poličce. Tam umístěte vychladlá hotová jídla určená k okamžité spotřebě. Do prostředního regálu směřujte otevřené konzervy a mléčné výrobky, uvařené a uzené maso. Na první poličce nad boxy skladujte maso a ryby. A co patří do dveří? Tam bychom měli skladovat máslo, džemy a marmelády. Patří sem i mléko a nápoje. Vajíčka bychom měli skladovat v horní části dveří špičkou dolů, aby nepraskla. Některé potraviny často končívají v lednici, i když tam nepatří. Jedná se třeba o česnek, brambory, cibuli, rajčata, papriku, pečivo, exotické ovoce a banány, které pod 10 stupňů hnědnou a ztrácí chuť.

Zdroj článku

Související články

Poradna
Staré punčocháče nevyhazujte: Vyrobte si z nich stylové polštáře

Staré punčocháče nevyhazujte: Vyrobte si z nich stylové polštáře

Poradna
Když vás v noci zradí vlastní dech: Co je spánková apnoe a proč byste ji neměli podceňovat

Když vás v noci zradí vlastní dech: Co je spánková apnoe a proč byste ji neměli podceňovat

Poradna
Chcete mít zdravější kuchyň? Zbavte se věcí, které mohou škodit vašemu zdraví

Chcete mít zdravější kuchyň? Zbavte se věcí, které mohou škodit vašemu zdraví

Poradna
Dřevostavby jsou na vzestupu: Umožňují rychle, udržitelně a zdravě bydlet

Dřevostavby jsou na vzestupu: Umožňují rychle, udržitelně a zdravě bydlet

×
  • Marianne Bydlení
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ + SONICKÝ KARTÁČEK TRUELIFE + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ + SONICKÝ KARTÁČEK TRUELIFE + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit