Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

"Jako dítě jsem viděla zlaté prasátko," říká ve vánočním rozhovoru Markéta Pavleje

Info ikona
Markéta Pavleje

Uznávaná česká food blogerka Markéta Pavleje se v našem vánočním rozhovoru rozpovídala o oblíbených vánočních tradicích a zavzpomínala na časy, kdy jako dítě vídala za okny zlaté prasátko.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Myslím si, že minimálně šest druhů. To je takový základ, ale často přidám dalších pár druhů. Je to podle nálady, času, trochu taky blogu a toho, co zrovna připravuji. Často také na zimu odjíždíme, tak máme Vánoce posunuté dopředu, a pak množství cukroví i lehce omezíme.

Jaké cukroví máte nejraději? 

Nejraději máme určitě čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky a Išelské cukroví.

A kterému druhu jste naopak nikdy nepřišla na chuť?

Nemám moc ráda takové to suché cukroví, vaniláky jsou výjimkou. 

Držíte se klasických receptů na cukroví? Nebo experimentujete a zkoušíte i zahraniční recepty?

Já ráda zkouším nové věci. Vlastně nesnáším stereotyp. Ale těch pár nej receptů dělám skoro tradičně.

Info ikona
Markéta Pavleje
Mohlo by se vám líbit

Cukrovím provoněný rozhovor s Mirkou van Gils Slavíkovou

Držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d'Art, porotkyně v pořadu Peče celá země, a především výborná cukrářka! Mirka van Gils Slavíková se v našem ryze vánočním rozhovoru rozpovídala o pečení cukroví, vánočních tradicích i štědrovečerní hostině.
marianne.cz

Jak to máte s hodováním na Štědrý den? Snažíte se vidět zlaté prasátko?

Jako děti jsme ho pravidelně vídaly. Táta měl prasátko obalené ve zlatém alobalu a večer, vždy když si odskočil, on se samozřejmě nepostil, se nám na chalupě vždy objevilo před okny osvícené světlem. Teď to tolik neřeším, ale v podstatě nejíst maso je pro nás celkem normální, tedy i na Štědrý den to většinou držíme.

Z jakých dobrot se tradičně skládá váš štědrovečerní stůl?

Není to každý rok stejné, ale základ zůstává. Máme tradičně rybí polévku, kterou miluju, kapra v trojobalu a také řízky, protože ne všem kapr chutná. Pak bramborový salát vánoční, a také vídeňský. A pak to každý rok nějak ozvláštníme. Někdy máme jako předkrm ústřice, jindy švestky ve slanině, nebo šneky, pak zase kaviár. Zkrátka něco speciálního a svátečního.

Kdybyste měla strávit Štědrý večer v restauraci, do jakého podniku byste zavítala?

Asi bych hledala něco s rodinnou a slavnostní atmosférou. Něco jako Penzion v polích nebo Chateau Mcely, pravděpodobně někde venku z města, ale Cafe Savoy by samozřejmě také fungoval.

Jakou vánoční pohádku si nikdy nenecháte ujít?

Popelku s Libuškou Šafránkovou. A pak Harryho Pottera.

Dodržujete nějakou vánoční tradici?

Já myslím, že spoustu. Pro mě je tradice i zapálit františka, kadidlo a purpuru, mít strom a krásnou vánoční výzdobu. Mít doma jmelí, věnec a napéct cukroví. Také dětem vymýšlíme vánoční skřítky, kteří chodí škodit, ujídat cukroví a také mají rádi mrkve. 

Jakou kuchařku si letos přejete najít pod vánočním stromečkem?

Já si vlastně málo kdy přeji nějaký dárek. Spíš mám taková ta velká přání, aby se nám podařilo najít a koupit farmu snů... Mám pocit, že jinak všeho máme dostatek. Nemám ráda se obklopovat mnoha věcmi, je pak těžké udržet doma čistý prostor. A kuchařek mám opravdu celou velkou knihovnu. Mám jich tolik, že je asi nikdy ani všechny nepřečtu.

A jakou kuchařku letos darujete svým blízkým a přátelům?

Nejčastěji obdarovávám těmi mými. Moje autorská je už starší, ale stále se najde někdo, koho potěší. Ale pak často dávám ty naše přeložené vegetariánské od Green kitchen story, protože jsou opravdu přínosné a mnoho lidí se snaží jíst více bez masa, jen hledají cestu. Tak na to jsou skvělé.

Zobrazit příspěvek na Instagramu