Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Chaty a chalupy

Místo chatky na Lipně ze 70. let postavili minimalistickou dřevostavbu

Info ikona
Ekologický domek na Šumavě

Na pozemku u vodní nádrže Lipno stála typová dřevěná rekreační chata ze 70. let 20. století, kterou se majitelé rozhodli nahradit novostavbou s komfortním zázemím pro provozování horských sportů v každém ročním období. Svým tvarem domek čerpá z tradiční šumavské architektury.

Terezie Benoni | 3. 12. 2022

Výhled na Lipenskou přehradu v pozadí s vrcholy Smrčiny a Hraničníku, je středobodem projektu od architektů ze studia Les Archinautes pod vedením Gabriely Králové.  „Stavba svým umístěním navazuje na rozvolněný urbanismus zástavby ve svém sousedství a respektuje výškové poměry v území. Pozemek je odcloněn vzrostlou zelení od regionální železniční trati, která prochází územím severovýchodně. Za tratí se jihovýchodně otevírá užší část vodní nádrže Lipno, resp. ústí řeky Vltavy,“ vysvětlují architekti. Horská chata vychází z tradičního pojetí šumavských staveb, které jsou ze své podstaty dřevěné, kompaktní a útulné. Dřevěné stěny jsou doplněny masivním trámovým stropem se záklopem biodeskou. Přiznané dřevo v interiéru vytváří příjemnou až teplou atmosféru a vůni. V kombinaci s praskajícím ohněm v krbu a výhledem na lipenskou přehradu se zasněženými šumavskými vrcholky nechybí k dokonalosti mnoho. „Tvarosloví domu čerpá z několika principů šumavské architektury: obdélníkový půdorys, kompaktní tvar, orientace po vrstevnici, vytvoření krytého zápraží, výraznější artikulace štítu (předsazení). Stavba je jednopodlažní s podkrovím. Výškové zarovnání okapní roviny s nadpražím oken a dveří na jedné horizontální linii je soudobou interpretací římsy.“

Galerie: Ekologický domek na Šumavě

Domek, který dýchá

Obytný prostor domu – světnice – se soustředí kolem dominantního štítového čtvercového okna směřujícího na Lipno. Ostatní okna mají přímý výhled do lesa. Les je v interiéru přítomný také materiálem, vůní, barvou. V přízemí je navržen jeden malý pokoj, koupelna, prádelna, malá sauna a místnost pro uložení sportovního a technického vybavení. Podkroví skrývá koupelnu, komoru a dvě ložnice s kruhovým oknem ve štítu, rámujícím další vrcholy v okolí. Pohledové dřevo v interiéru je natřeno tvrdým voskovým olejem s bílým pigmentem a UV filtrem. To zajistí, že si dřevo zachová svou čerstvou barvu po další desítky let a zároveň může do interiéru dýchat. Pocit z pohledového dřeva a vůně dřeva v interiéru umožňují našim klientům zdravý a příjemný život. Tři strany domu lemuje dřevěná terasa, která podle své proměnlivé šířky vytváří, spolu s výrazným přesahem střechy, prostor pro různé využití (posezení na slunci a ve stínu, odpočívárna sauny, uložení dřeva a kol). „Objekt je navržen jako dřevostavba z CLT panelů pohledových v interiéru. Skladba je difuzně otevřená s provětrávanou fasádou. Obklad fasády tvoří svislé modřínové profily, okna jsou doplněna integrovanými posuvnými okenicemi, střecha je plechová falcovaná. Realizace byla zajištěna rodinnou firmou 3AE, která kromě kvalitního provedení zajistila, v úzké spolupráci s autorkou, dotažení autorských prvků do posledního detailu. Sdílené hodnoty, smysl pro detail a láska k přírodnímu materiálu, rezonují hotovou stavbou. Stavba z masivního dřeva je nejen útulná, ale také ekologická. Dům je navíc z 80–90 % kompletně recyklovatelný. Více než 90 % hmotnosti domu je vyrobeno v ČR, českými mistry, z českých materiálů a českého dřeva,“ uzavírají architekti.

Zdroj článku