Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Archivní víno je lepší než mladé, Pálava jedině sladká aneb Mýty a polopravdy o víně

Víno už dávno není jenom nápojem ke slavnostním příležitostem, ale deci či dvě směle doplňují náš oběd nebo večeři. Případně si ze sklenky bílého, růžového, červeného děláme příjemný večerní rituál. Naše národní sommelierka Klára Kollárová vám objasní nejčastější mýty, které kolují o tomto jedinečném nápoji.

Jana Kantorová | 19. 06. 2023

Určitě se shodneme na tom, že Česká republika je zemí jak pivařskou, tak i vinařskou. Naše krajina byla políbena vínem údajně už kolem 3. století n. l. díky Římanům. První pověst z konce 9. století zmiňují, že o vinařství se u nás zasadili kníže Bořivoj a jeho žena Ludmila. Ti totiž dostali k narození syna Spytihněva originální dárek od moravského knížete Svatopluka – sud vína. Rozkvět vinařství v našich končinách přišel ve 14. století díky Karlu IV., který víno miloval. V současné době se u nás rozprostírá 17 900 ha vinic. Pěstitelů vinné révy je u nás téměř 14 000, což je neskutečné číslo. 

Jestliže jste z předchozích řádků dostali chuť na moravské nebo české víno, dolejte si sklenku a pusťte se do čtení, kde vám uvedeme na pravou míru nejasnosti o tomto lahodném nápoji, s nimiž se často setkáváme. 

Galerie: Boříme mýty o víně
Mohlo by se vám líbit

Co dělají vinaři v zimě? Stříhají vinohrad, čistí révu a ochutnávají víno

Réva roku 2022 v podobě vína zraje v sudech a čeká na svůj čas. Nalahvována či vypita jsou jen vína svatomartinská. Práce vinařů tím ale v zimě nekončí! Teď je čeká přelíznutí sudu.
marianne.cz

Mýtus č. 1: Vína na šroubovací uzávěr nejsou kvalitní 

„Šroubovací uzávěry se na vinné láhve používají od poloviny 20. století. Dříve měly jisté rezervy, nicméně v současnosti ale tento typ uzávěrů může být díky nové technologii spolehlivější než korky. ​     ​​Š​roubovací uzávěr je dobrou volbou​ nejen pro vína určená ke konzumaci během 1 až 2 let, ale používá se také na vína bílá i červená určená k delšímu zrání​,“ vysvětluje národní sommelierka Klára Kollárová. 

Mýtus č. 2: Pozdní sběr je lepší než moravské nebo české zemské víno 

​​Toto označení bylo velmi důležité v době, kdy hrozny standardně nedosahovaly dobré vyzrálosti. „Dnes se změnily nejen klimatické podmínky, ale lépe rozumíme i fyziologii révy vinné, a proto dosahovat vyzrálosti hroznů v kategorii pozdní sběr není nic těžkého. ​Nicméně od vyzrálých hroznů k dobrému vínu vede ještě velmi dlouhá cesta. Jednak je daná uměním vinaře, jednak do kvality promlouvá i poloha vinice, odrůda a další faktory. ​Proto někteří ​vinař​i​ nemusí své víno s parametry pozdního sběru tzv. zatřídit, ale ​volí variantu ​jej prodávat „jen“ jako moravské nebo české zemské víno.“ 

Mohlo by se vám líbit

Jarní atmosféra u vás doma: Vyrobte si doma svíčky a využijte jarní bylinky

Výrobou svíček si můžete rychle a jednoduše zútulnit vlastní domov. A navíc si do něj můžete vnést vůni všude rostoucích bylinek, které mají řadu dalších pozitivních účinků, jako je pocit klidu nebo navození relaxační nálady. Máme pro vás tipy, jak svíčky doma vyrobit.
marianne.cz

Mýtus č. 3: Bílé víno je pouze z bílých hroznů  

„Není tomu tak. Bílé víno se vyrábí jak z bílých, tak i z modrých hroznů vinné révy. Nicméně na rozdíl od vín červených či růžových vinař nepracuje u bílých vín s barvivy obsaženými ve slupkách bobulí. Proto se hrozny po sklizni ​ihned ​vylisují a poté začíná proces řízeného kvašení čistého vinného moštu.“ 

Tím se dostáváme k typické mýlce – lidé, kteří se příliš nezajímají o víno, si myslí, že např. Tramín červený nebo Veltlínské červené rané označují červené víno. Sice se jedná o odrůdy s červenými hrozny, ale vyrábí se z nich víno bílé, jak jsme si vysvětlili výše. 

Mýtus č. 4: Archivní víno je kvalitnější než mladé 

„Nic nemůže být dále od pravdy. Aby se víno mohlo dát archivovat, musí k tomu být určené​ a jeho výroba i selekce hroznů je tím podmíněná​. Přitom většina vín ​je na vrcholu ​krátce po lahvování, a proto chutnají nejlépe, když jsou mladá.“ 

Vína určená k archivaci samozřejmě potřebují ​více ​času​ ve sklepě i v lahvi, aby dozrála​ do dokonalosti​. Je třeba mít na paměti, že co víno, to jiná živostnost. Mnoho ​bílých i ​růžových vín bývá určeno ke konzumaci během jedné sezóny, ​některá se ale zlepšují stejně jako ​červená vína po ​roky i ​celá desetiletí. 

Mohlo by se vám líbit

Prodloužený víkend na Moravě: víno, zpěv, nádherná architektura i dobrodružství ve srubu

Měli jste již tu čest a navštívili jste někdy Moravu? Tato krásná součást České republiky nabízí vše, po čem lidské srdce touží – víno, spoustu slunných dní, nádhernou přírodu, nekonečné vinice i krásnou architekturu. Která místa musíte během své návštěvy Moravy navštívit a jak můžete svou dovolenou strávit?
marianne.cz

Mýtus č. 5: Přírodní vína nezpůsobují kocovinu 

Za kocovinou stojí spotřeba alkoholu, který je samozřejmě obsažen i v přírodních vínech. Za kocovinou nejsou ​primárně ​ani třísloviny ​či ​siřičitany. Jestliže míváte po víně bolesti hlavy, raději se zaměřte na sledování obsahu alkoholu a pijte spolu s vínem dostatek vody.​ Pokud vás bolí hlava i po jedné sklence, pak problémem může být také alergie na histamin. ​ 

Mýtus č. 6: Pálava je sladké víno 

Tolik oblíbená Pálava je naší chloubou. Svými kvalitami se řadí mezi světové. Byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený  a  Müller Thurgau.  

„Pálava je odrůda velmi aromatická a výraznému aroma vyšší zbytkový cukr sluší. Možná i proto vznikla tato domněnka. Nicméně Pálava je jen odrůda vína, a proto z ní lze vyrobit víno s jakýmkoli obsahem zbytkového cukru, tedy od suchého přes polosuché a polosladké až po víno sladké. Zda bude z Pálavy víno suché, nebo sladké, je výhradně volbou vinaře. ​Suché Pálavy jsou velmi atraktivní a vhodně se snoubí s moderní fusion kuchyní.“ ​ 

Mohlo by se vám líbit

Svařené víno bez výčitek aneb Proč si dopřát tento zimní nápoj?

Každoročně si s příchodem adventu pobrukujete notoricky známou písničku od skupiny Harlej? Schůzky s přáteli si zásadně dáváte u vánočního stánku, ze kterého se line nasládlá vůně? A v posledních týdnech se nedílnou součástí vašeho nákupního vozíku stalo červené víno? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak vítejte v klubu milovníků svařeného vína, tedy svařáku.
marianne.cz

Mýtus č. 7: Sekty by se měly podávat ve flétnách 

Tento způsob servírování „bublinek“ je naprosto stylový, ale pokud zrovna nemáte při ruce tento typ číší, nic nezkazíte, nalejete-li ho do ​tulipánové ​sklenice na víno.​ Někteří konzumenti tento způsob dokonce preferují, protože se více rozvine aroma šumivého vína. ​  

Mýtus č. 8: Je led ve víně naprostým tabu? 

„Dříve se mohlo považovat ředění vína ledem za něco nevkusného, v dnešní době je to už společensky přijatelné. U vín s vyšším obsahem alkoholu můžeme led použít k temperování nápoje, případně chlazení vína může pomoci vyzdvihnout jeho jemné chutě a nuance,“ dodává národní sommelierka Klára Kollárová. 

Mohlo by se vám líbit

Réva je pro mně přísib bohům, říká moravský vinař Jiří Uherek

O tom, že vinařské řemeslo bude jeho osudem, se Jiří Uherek rozhodl už jako malý kuk. Dnes již několik let objevuje v chuti hroznů jejich potenciál pro tvorbu vína. A to přesto, že jeho rodokmen netvoří gnerace vinařů až do bůhvíkolikátého kolena.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Nejjednodušší borůvkový koláč vás nadchne snadnou přípravou i chutí

Nejjednodušší borůvkový koláč vás nadchne snadnou přípravou i chutí

Dobrý nápad
KVÍZ: Rozmanitost motýlí říše bere dech. Zkuste v kvízu, kolik toho o nich víte

KVÍZ: Rozmanitost motýlí říše bere dech. Zkuste v kvízu, kolik toho o nich víte

Dobrý nápad
Babské rady proti komárům: Potřete se šalvějí a dají vám pokoj

Babské rady proti komárům: Potřete se šalvějí a dají vám pokoj

Dobrý nápad
Už nevíte, co dělat s cuketou? Šup s ní do sklenice. Naložená chutná skvěle

Už nevíte, co dělat s cuketou? Šup s ní do sklenice. Naložená chutná skvěle