Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Cuketové období začíná! Zkuste ji ochutit česnekem. Jde o skvělou kombinaci

Období, které by se dalo nazvat „Ahoj, chceš cuketu?“ je tady. Mnozí pěstitelé totiž najednou mají úrodu, kterou nestíhají zpracovat, a tak se rádi podělí. Naštěstí možností jejího použití je mnoho, a tak si snad každý najde způsob, který mu bude vyhovovat. Výborná je třeba grilovaná s česnekem.

Jana Bitalová | 10. 07. 2024

Cuketa pochází ze Střední Ameriky, kde si na ní lidé pochutnávali již před tisíci lety. Rostlina má široké listy a její plody jsou zpravidla dlouhé a štíhlé, s hladkou slupkou. Existují však různé odrůdy, které se liší tvarem, velikostí a barvou, od světle zelené až po tmavě zelenou a dokonce i žlutou.

Cuketa je nízkokalorická potravina bohatá na živiny, takže je zdravá. Obsahuje vysoké množství vody (až 95 %), vitamíny a minerály, zejména vitamín C, vitamíny skupiny B, mangan, draslík a také vlákninu.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz

Cuketa na grilu vás překvapí

V kuchyni je cuketa vhodná do salátů, polévek, pro grilování, do těstovin i k pečení. My jsme si pro vás připravili recept, kde se její univerzální chuť snoubí s výrazným česnekem.

Co budete potřebovat?

  • 6 cuket
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 svazky petrželky
  • 1 chilli papričku
  • sůl

Podélně nakrájejte cukety na cca 5 mm silné plátky. Osolte je a dejte jim čas, aby pustily vodu. Následně je opláchněte a potřete trochou olivového oleje. Pokládejte je na rozpálený gril a grilujte. 

Utřete česnek, nasekejte petrželku i chilli papričku. Vše smíchete s olivovým olejem, dokud nevznikne pasta, kterou potřete horké cukety sundané z grilu. Pokládejte je na sebe a nechte chladnout. Budou skvělou přílohou k masu.

Čtěte také: Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat samostatně nebo jako originální přílohu ke grilovanému masu. 
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Dobrý nápad
Na pravidelné čištění okapů se často zapomíná: Hrozí nepříjemnosti i vážné škody na domě

Na pravidelné čištění okapů se často zapomíná: Hrozí nepříjemnosti i vážné škody na domě

Dobrý nápad
Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

Tajemství bramboračky jako od našich babiček: Staročeský recept, který zvládne každý

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + SADA GREEN IDEA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + SADA GREEN IDEA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit