Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Cuketové období začíná! Zkuste ji ochutit česnekem. Jde o skvělou kombinaci

Období, které by se dalo nazvat „Ahoj, chceš cuketu?“ je tady. Mnozí pěstitelé totiž najednou mají úrodu, kterou nestíhají zpracovat, a tak se rádi podělí. Naštěstí možností jejího použití je mnoho, a tak si snad každý najde způsob, který mu bude vyhovovat. Výborná je třeba grilovaná s česnekem.

Jana Bitalová | 10. 07. 2024

Cuketa pochází ze Střední Ameriky, kde si na ní lidé pochutnávali již před tisíci lety. Rostlina má široké listy a její plody jsou zpravidla dlouhé a štíhlé, s hladkou slupkou. Existují však různé odrůdy, které se liší tvarem, velikostí a barvou, od světle zelené až po tmavě zelenou a dokonce i žlutou.

Cuketa je nízkokalorická potravina bohatá na živiny, takže je zdravá. Obsahuje vysoké množství vody (až 95 %), vitamíny a minerály, zejména vitamín C, vitamíny skupiny B, mangan, draslík a také vlákninu.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz

Cuketa na grilu vás překvapí

V kuchyni je cuketa vhodná do salátů, polévek, pro grilování, do těstovin i k pečení. My jsme si pro vás připravili recept, kde se její univerzální chuť snoubí s výrazným česnekem.

Co budete potřebovat?

  • 6 cuket
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 svazky petrželky
  • 1 chilli papričku
  • sůl

Podélně nakrájejte cukety na cca 5 mm silné plátky. Osolte je a dejte jim čas, aby pustily vodu. Následně je opláchněte a potřete trochou olivového oleje. Pokládejte je na rozpálený gril a grilujte. 

Utřete česnek, nasekejte petrželku i chilli papričku. Vše smíchete s olivovým olejem, dokud nevznikne pasta, kterou potřete horké cukety sundané z grilu. Pokládejte je na sebe a nechte chladnout. Budou skvělou přílohou k masu.

Čtěte také: Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat samostatně nebo jako originální přílohu ke grilovanému masu. 
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Masopustní období: Jitrnice není jelito a recept na sladké boží milosti je snadný

Masopustní období: Jitrnice není jelito a recept na sladké boží milosti je snadný

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Lidé a místa
Takhle se rekonstruuje s citem: Hospodářská budova z 19. století dostala druhou šanci

Takhle se rekonstruuje s citem: Hospodářská budova z 19. století dostala druhou šanci

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit