Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Pomerančová kůra nemusí skončit v koši. Hodí se v kuchyni i na úklid

Pomerančová kůra, kterou často považujeme za odpad, má mnoho využití. Pomůže vám v kuchyni, domácnosti i péči o pleť. Podívejte se na několik nápadů…

Jana Bitalová | 10. 06. 2024

Slupku z pomerančů většinou vyhazujeme, ale zvláště u kousků v bio kvalitě, které nejsou chemicky ošetřené, je to škoda. Dá se totiž využít, a to nejen do dezertů.

Cukr a sůl s vůní pomeranče

Nastrouhanou pomerančovou kůru můžete smíchat s cukrem nebo solí. Tato aromatická směs se hodí při pečení, na dochucení pokrmů i nápojů. Pomerančový cukr lze použít do čajů, koktejlů a dezertů, zatímco pomerančová sůl dodá citrusovou chuť grilovaným masům a salátům.

Svěží marmeláda

Pomerančovou kůru využijete při výrobě domácí marmelády, které dodá citrusovou chuť a vůni. Stačí kůru nakrájet na tenké proužky a přidat k ovoci při vaření marmelády.

Čaj

Nasušte pomerančovou kůru a přidejte ji do čajové směsi – ať už vlastní, nebo kupované.  V kombinaci s bylinkami bude chutnat skvěle. 

Mohlo by se vám líbit

Proti jarní únavě pomohou bylinky, které určitě znáte a právě teď najdete v přírodě. Naše babičky znaly jejich sílu!

Pro někoho je jaro jako životabudič po dlouhé zimě, jinému přináší jarní únavu. Pokud patříte do druhé skupiny, zkuste sáhnout po bylinkách. Mnohé totiž dodávají energii a čistí organismus, takže vás v boji proti jarní únavě podpoří.
marianne.cz

Pomerančový ocet

Stačí naložit pomerančovou kůru do octa a nechat ji louhovat několik týdnů. Výsledný ocet má nejen citrusovou chuť, která je zajímavým základem pro salátové dresinky.

Kandovaná pomerančová kůra

Vychutnejte si slaďoučkou kandovanou kůru, která je výborná v dezertech nebo jako dekorace na dorty i moučníky. Až ji budete chystat, dejte si pozor, aby byla tenká a nakrájené kousky neměly bílou část kůry, která je hořká.

Kůru ze tří až čtyř pomerančů nakrájejte na proužky (o délce cca půl centimetru) a dejte je do hrnce s vodou a vařte pět minut. Slijte vodu a to samé udělejte ještě dvakrát. V jiném hrnci smíchejte hrnek cukru a půl hrnku vody a povařte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu, přidejte kůru a na mírném ohni pomalu vařte, aby kůra zprůhledněla a tekutina zhoustla – asi 45 minut za občasného zamíchání. Vylovte kůru a nechte ji přes noc okapat a oschnout. 

Skladujte v dobře uzavřené nádobě na chladném a suchém místě, kde vydrží až několik měsíců. Používejte do koláčů, na dorty i při přípravě dalších druhů moučníků.

Info ikona
Kandovaná pomerančová kůra.

Aromatické směsi a potpourri

Nekupujte dekorativní aromatické směsi a potpourri v obchodě, když si můžete vyrobit vlastní. Právě sušená pomerančová kůra, která v tomto případě nemusí být v bio kvalitě, vám provoní domov. A zkuste k ní ještě přidat aromatické bylinky a koření...

Pomerančový extrakt

Kůru namočte do alkoholu (například vodky), pevně uzavřete a nechte louhovat několik týdnů v chladu a temnu. Výsledný extrakt můžete použít do pečení a při vaření.

Přírodní čistič

Pomerančová kůra obsahuje přírodní oleje, které mají čistící vlastnosti. Využijte je v domácím čisticím prostředku. Vyrobíte ho smícháním kůry s bílým octem a následným louhováním po dobu cca čtyř týdnů. Tento přírodní čistič je účinný, bezpečný pro zdravý a zároveň ekologický.

Mohlo by se vám líbit

Bezový sirup pro chuť i zdraví: Připravte ho podle receptu bez vaření, ať nezničíte cenné látky. Víme, jak na to!

Bezový sirup je oblíbený hlavně pro svou sladkou chuť, nicméně květy černého bezu, z nichž se vyrábí, mají také pozitivní účinky na zdraví. Právě teď jsou jimi keře obsypané, tak honem na ně!
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit