Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mátový sirup v létě oceníte. Myslete dopředu a připravte ho z jarní máty

Vzhledem k aktuálnímu počasí nejspíš na osvěžení ještě nemyslíte, ale s horkými letními dny bude ideální doba na domácí limonády. Proto si už teď připravte sirup z máty, která na jaře roste jako houby po dešti.

Jana Bitalová | 23. 04. 2024

Máta je tak trochu jako plevel, a když si ji dáte na zahrádku nebo do truhlíku, krásně se rozroste. Z toho důvodu je lepší ji vysazovat jako solitér, aby neuzurpovala jiné rostliny. Možností k jejímu využití je celá řada: čaj z čerstvé i sušené varianty, ochucení vody mátovými lístky, namíchání mojita a také vyrobení sirupu na báječnou letní limonádu.

Máty existuje řada druhů, jako je například máta peprná, jahodová, čokoládová, citronová, jablečná a další. V obchodě si zkuste přivonět a vyberte tu, která vám nejvíce sedne.

Co budete na mátový sirup potřebovat?

  • 3 hrsti listů máty
  • 2 citrony
  • 10 g kyseliny citronové
  • 2 litry vody
  • 500 g třtinového cukru
  • lžíce sušené stévie nebo 3 čajové sáčky stévie, které koupíte v obchodech.
    • Při přípravě mátového sirupu ji použijte tak, že lžíci sušené stévie nebo tři čajové sáčky s touto bylinkou zalijte do 3/4 hrnku horkou vodou, nechte 5 minut louhovat a pak sceďte/vyndáte sáčky. 

Listy opláchneme na sítku, nahrubo je nakrájíme a vložíme do mísy nebo velké sklenice o objemu min. 3 litrů. Zalijeme vodou, překryjeme vršek utěrkou nebo ubrouskem a necháme 24 hodin. Druhý den scedíme přes plátýnko, vymačkáme citrony a připravíme stévii, kterou pak spolu s citronovou šťávou, cukrem a kyselinou citronovou přidáme k mátovému výluhu.

Zahříváme opatrně – maximálně na 75 °C, s čímž nám pomůže kuchyňský teploměr. Vyšší teplota by ničila aromatické látky, a to by byla škoda. Mícháme do rozpuštění cukru, kdy sirup také zhoustne. Naléváme ho do zavařovacích sklenic, které obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Na osvěžující limonádu vám pak stačí trocha mátového sirupu, perlivá nebo neperlivá voda, led, citron a třeba i limetka. Zajímavou kombinaci s mentolovou chutí máty vytvoří také nakrájené jahody.

Mohlo by se vám líbit

Recept na kopřivové pesto: Příprava téhle lahodné vitamínové bomby je snadná. Zkusíte ho?

Bazalkové pesto je všeobecně známé, ale zkuste ho pro změnu připravit z kopřivy, je totiž zdravá a její chuť vás nejspíš mile překvapí.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit