Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.

Jana Bitalová | 27. 06. 2024

Cuketa patří mezi tykvovité a je příbuzná s dýněmi, melouny i okurkami. Roste na nízkých, keřovitých rostlinách a její plody mohou být zelené, žluté nebo pruhované. Nejlepší čas na sklizeň cuket je, když dosáhnou délky 15 až 20 centimetrů; v této fázi jsou totiž nejjemnější a mají nejlepší chuť.

Cukety jsou nízkokalorické a bohaté na vodu, což z nich dělá ideální potravinu pro osoby, které sledují svůj kalorický příjem. Kromě toho jsou také dobrým zdrojem vitamínů A a C, draslíku, vlákniny a antioxidantů.

Mohlo by se vám líbit

Recept na jahodovou bublaninu: Tahle vám zaručeně zachutná!

Jahodová bublanina je jedním z nejoblíbenějších sezónních moučníků. A její doba je právě nyní, kdy dozrávají šťavnaté jahody. Připravte ji a potěšte rodinu sladkou dobrotou.
marianne.cz

Gastronomické kouzlení s cuketou

Tato zelenina je opravdu mimořádně univerzální a může být použita v mnoha receptech. Lze ji třeba nakrájet na plátky a osmažit, načež se z ní stane chutná příloha k masu, nebo zvolte plátky, které potřete olivovým olejem, osolíte, opepříte a ugrilujete. Samozřejmostí jsou také polévky, zapékaná cuketa a další možnosti.

Vyzkoušejte lehké těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem

Co budete potřebovat?

  • 150 g jogurt řeckého typu 
  • čajová lžička nasekaného rozmarýnu
  • 2 polévkové lžíce nasekané bazalky
  • 1 polévková lžíce nasekané petrželky
  • 50 g nastrouhaného parmazánu + hobliny k podávání
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • stroužek nadrobno nasekaného česneku
  • 1 malá sušená chilli paprička 
  • 300 g cukety nakrájené podélně na tenké nudličky
  • 100 g mraženého hrášku
  • sůl 
  • 400 g těstovin (ideálně mušličky neboli conchiglie rigate, lze je ale nahradit jinými krátkými těstovinami

Jak na to?

Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem jsou ideální volbou pro hlavní jídlo během letních dnů. Jsou rychlé na přípravu, syté, chutné a nevyžadují mnoho času, což je příjemné plus. Jogurt dodává omáčce krémovou strukturu, zatímco lehce opečená cuketa zase příjemnou křupavost. 

Začněte tím, že do jogurtu přimícháte bylinky a strouhaný parmazán. Osolte a nechte stát při pokojové teplotě asi 10 minut, aby se chutě propojily.

Po dobu asi 30 sekund na pánvi rozehřejte olej a krátce zpěňte česnek spolu s najemno nasekanou chilli papričkou. Přidejte cuketu, osolte a míchejte asi 5 minut, dokud není opečená, ale stále pevná. Přidejte hrášek a nechte ho asi dvě minuty prohřát, pak pánev odstavte.

Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte je a promíchejte s připravenou jogurtovou omáčkou. Nakonec vmíchejte směs cukety a hrášku. Podávejte ozdobené hoblinami parmazánu a případně ozdobte lístky bazalky.

Čtěte také: Těstoviny s lehkou cuketovou omáčkou

Omáčka na špagety s cuketami je stejně snadná jako lahodná. A vy se k ní budete často vracet! Rychlé cuketové špagety jsou skvělým letním jídlem, které se stane hitem vaší kuchyně. 
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit