Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Fantastické palačinky s tvarohem a jahodami budou hotové raz dva

Palačinky jsou oblíbené po staletí po celém světě. Milujeme je pro jejich snadnou přípravu, výbornou chuť a nekonečné množství sladkých i slaných variací. Podle našeho dnešního receptu můžete vyzkoušet palačinky zapečené s tvarohem a jahodami, přelité smetanovou zálivkou.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 23. 05. 2025

O palačinkách se ví, že ta úplně první se obvykle potrhá kvůli nedostatečně rozehřáté pánvi. Pak už by mělo jít všechno bezvadně. Je potřeba smažit na pánvi s nepřilnavým povrchem, nejlépe s nízkými okraji (kvůli snazšímu obracení). I takovou pánev je důležité potřít tukem, minimálně před první palačinkou (ale nepřehnat, aby pak palačinky naopak nebyly moc mastné). Zkušení profesionálové doporučují šetřit při smažení olejem a místo toho pouze potřít pánev přepuštěným máslem, údajně to zlepší chuť palačinek. Sladké i slané palačinky se mohou také zapékat. V podstatě s čímkoli, co máme rádi a na co máme právě chuť. Za cenu o něco delší páce tak mnohdy získáme skvělou vlastní a originální specialitu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnkový recept na extra rychlé nekynuté lívance

Lívance a palačinky jsou oblíbené napříč světadíly i věkovými skupinami. Ideální snídaně nebo odpolední svačina s mnoha variacemi pro každou chuť. Jedním z rychlých způsobů přípravy je náš hrnkový recept na nekynuté lívance.
marianne.cz

Kulatá a zlatavá jako slunce

Předchůdce palačinek je možné najít už v době neolitu, kdy si lidé připravovali na rozžhavených kamenech placky z vajec, mouky a mléka. Starověcí Řekové jedli placky z bílé mouky, medu, sraženého mléka a oleje a historické záznamy o životě ve starověkém Římě zmiňují placky z vajec, mouky, mléka a medu. Středověk měl palačinky nejsilněji spojené s masopustním úterý, tedy před dlouhým předvelikonočním půstem. Lidé tak měli možnost nejen ještě si náležitě pochutnat, ale také spotřebovat před dlouhým postním obdobím zbytek zásob vajec a tuků. Podobně tomu bylo již v pohanských dobách, kdy se na Hromnice (2. února) pekly palačinky a lívance z přebytků mouky z předchozího roku. Kulatá a dozlatova zbarvená palačinka připomínala slunce, které se vrací po temných a studených zimních nocích a byla symbolem budoucí dobré sklizně a prosperity.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šlehačkové taštičky s jahodami luxusně vypadají a bezvadně chutnají

Listové těsto skýtá bezpočet možností jak na sladké, tak na slané pečení. Je složitější na výrobu, ale naštěstí ho lze běžně koupit. S koupeným těstem se naše šlehačkové taštičky s jahodami stávají rychlým a lehkým receptem na luxusní moučník.
marianne.cz

Za palačinkami do světa

Francouzské crêpes jsou z pšeničné mouky a jsou neskutečně tenké díky tomu, že se pro jejich přípravu používá více vajec a mléka. Francouzi do nich dávají i více rozpuštěného másla, takže už není třeba dávat tuk na pánev. Crépes se ve Francii často připravují na palačinkové plotýnce, která se rozehřeje na velmi vysokou teplotu a těsto se na ní velmi rychle roztírá krouživým pohybem speciální špachtlí. Bliny, to je zase název placek podobných palačinkám, které jsou velmi oblíbené ve východní Evropě a také v židovské kuchyni. Dělají se z velmi řídkého těsta a původně byly z pohankové mouky, mléka a vody, někde také s droždím. Mezi pouličními jednohubkami v Číně často figurují čínské palačinky s jarní cibulkou. Hodí se ovšem i k polévce, guláši, se zelím apod. Dutch baby je v troubě pečená palačinka, kterou začali v minulosti ve Spojených státech péct němečtí přistěhovalci.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Propadlá pudinková buchta s jahodami nádherně vypadá a skvěle chutná

Vynález instantního pudinkového prášku kdysi osvobodil domácí výrobu pudinku od dlouhého a pracného míchání surovin ve vodní lázni. Postupně stal i žádanou ingrediencí při výrobě mnoha moučníků. K těm patří i skvělá „propadlá“ pudinková buchta s jahodami, která rozhodně stojí za vyzkoušení!
marianne.cz

Recept na palačinky zapečené s tvarohem a jahodami se smetanovou zálivkou

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 500 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • cukr podle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 vejce
  • rum
  • rozinky
  • jahody

Zálivka:

  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce cukru
  • 2 žloutky

Dále potřebujeme:

  • trocha oleje na smažení
  • máslo na vymazání zapékací mísy
  • moučkový cukr na posypání povrchu

Jak na to

Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a metlou promícháme. Necháme 20 minut odležet a upečeme tenké palačinky na kvalitní pánvi vymazané olejem. Po první palačince již pečeme bez oleje. Tvaroh, cukr, citronovou kůru, žloutky, rozinky namočené v rumu - vše smícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hotové palačinky potřeme tvarohovou náplní a poklademe nakrájenými jahodami nebo jiným ovocem. Palačinky naklademe do máslem vymazané zapékací mísy. Smetanu smícháme s cukrem a žloutky a palačinky zalijeme. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C zapečeme 10-15 minut. Hotové pocukrujeme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 499 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit