Za palačinkami do světa
Francouzské crêpes jsou z pšeničné mouky a jsou neskutečně tenké díky tomu, že se pro jejich přípravu používá více vajec a mléka. Francouzi do nich dávají i více rozpuštěného másla, takže už není třeba dávat tuk na pánev. Crépes se ve Francii často připravují na palačinkové plotýnce, která se rozehřeje na velmi vysokou teplotu a těsto se na ní velmi rychle roztírá krouživým pohybem speciální špachtlí. Bliny, to je zase název placek podobných palačinkám, které jsou velmi oblíbené ve východní Evropě a také v židovské kuchyni. Dělají se z velmi řídkého těsta a původně byly z pohankové mouky, mléka a vody, někde také s droždím. Mezi pouličními jednohubkami v Číně často figurují čínské palačinky s jarní cibulkou. Hodí se ovšem i k polévce, guláši, se zelím apod. Dutch baby je v troubě pečená palačinka, kterou začali v minulosti ve Spojených státech péct němečtí přistěhovalci.