Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Pusťte děti do kuchyně a upečte společně letní drobenkový koláč

Info ikona
Společná práce v kuchyni

Známé přísloví, začínající slovy co se v mládí naučíš, platí v každé době. Takže neváhejte, velkoryse mávněte rukou nad nepořádkem, který vznikne a zkuste s vaší potomkem upéct tento koláč. Chutná báječně a jeho přípravu zvládnou s vaší pomocí i nemotorné dětské prstíky

Eva Všetíčková | 31. 07. 2022
Info ikona
Příprava drobenkového základu koláče

Na přípravu drobenkového koláče budete potřebovat:

  • 200g polohrubé mouky
  • 2 lžíce domácího (nebo kvalitního kupovaného) vanilkového cukru
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 120g másla, lehce změklého
  • 50g třtinového hnědého cukru
  • 600g čerstvých blum nebo švestek

Na drobenku:

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíci hnědého třtinového cukru
  • 1 lžíci másla
Info ikona
Koláčový základ

Jak na to:

1. Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku, 1 lžíci vanilkového cukru, kypřicí prášek a špetku soli. V další, ale větší míse rozkrájejte mírně změklé máslo na kostičky a mezi prsty ho promněte s cukrem. Postupně přisypávejte moučnou směs a vše co nejrychleji mněte mezi prsty, až vznikne drobenka. Tu pak postupně pomocí prstů přitiskávejte na dno a boky koláčové formy. 

2. Z pečicího papíru vystřihněte kolečko menší než obvod formy, položte ho na těsto, zatižte ho suchými fazolemi (nebo keramickými korálky či plechovými formičkami) a pečte zhruba 20 minut, až drobenka zpevní a zezlátne.

Info ikona
Korpus potřete ovocným pyré

3. Mezitím co se korpus peče připravte ovoce. Omyté blumy zbavené pecek nakrájejte na šestinky a rozdělte na dvě stejné hromádky. Z první připravte pyré, díky kterému bude koláč krásně šťavnatý. Blumy dejte do kastrůlku se zbylým vanilkovým cukrem. Vařte na mírném ohni, až se ovoce rozvaří. Pak ho propasírujte (ale není to nutné) a lžicí naneste na předpečený korpus. Trochu si nechte stranou na závěrečné potření koláče.

Info ikona
Pražená drobenka

5. Na pánvi opražte dozlatova hrubou mouku. Přisypte cukr a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a odstavte z plotny. Míchejte, až vznikne drobenka.

Info ikona
Koláč poklaďte ovocem

6. Nechte děti poklást předpečený korpus potřený ovocným pyré poklást ovocem pěkně hustě a pravidelně. Tento krok je bude bavit, protože tu mohou prokázat svého výtvarného ducha. 

Info ikona
Potření koláče ovocným pyré

7. Připravený kolláč ještě pomocí mašlovačky potřete zbylým ovocným pyré, vložte do trouby a pečte zhruba 40 až 45 minuut, aby drobenková hmota co nejvíc zpevnila. Tady už buďte  opatrnější a raději dejte koláč do trouby sami. Po této době koláč opatrě vyndejte z trouby (taky raději sami) a nechte děti, aby ho opatrně posypaly vychladlou opraženou drobenkou. Poté ho vraťte aspoň na 5 minut do trouby, aby drobenka lákavě zezlátla a pěkně křupala. Ještě teplý koláč pokrájejte na dílky a podávejte partě dětí k odpolední svačině. Třeba s hrnkem studeného mléka nebo také s poctivou porcí kvalitní vanilkové zmrzliny.

Info ikona
Upečený koláč

Něco navíc: Na předpečenou drobenkovou hmotu (trochu drobenky si nechte stranou) můžete místo ovocného pyré rozetřít 400 ml bílého jogurtu smíchaného s 200ml zakysané smetany, 2 lžícemi medu a polovinou vanilkového pudinkového prášku. Poklaďte čerstvým ovocem , které je právě v sezoně, posypte zbylou drobenkou a pečte 40 minut.

Zdroj: Venkov a styl