Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Nové české kuchařky, které vám zpříjemní podzimní čas v kuchyni

Info ikona
Pečení

Dny se zkracují, venkovních aktivit ubývá, a tak mnoho z nás našlo útočiště v kuchyni. Pokud ale točíte deset receptů do kolečka, pak si k ruce vezměte čerstvě vydané kuchařky plné tradičních i netradičních receptů. Už teď vám můžeme prozradit, že letošní „úroda“ českých kuchařek je velmi kvalitní.

Kde hledáte recepty a inspiraci na nové pokrmy? Někteří lidé vyhledávají recepty na internetu (tímto zdravíme kolegy z webu Apetit), jiní nedají dopustit na klasickou kuchařku, která je navíc i ozdobou knihovničky. Přiznáme se, že my patříme svým způsobem do obou skupin. Některé recepty, obzvláště sezónního charakteru, vyhledáváme na internetu, ale na druhou stranu nedáme dopustit na knižní kuchařky plné krásných fotografií a leckdy i osobních příběhů, které stojí za jednotlivými recepty. Navíc to vypadá, že letošní podzim bude patřit tištěným kuchařkám, neboť česká gastronomická esa vydávají jednu novou kuchařku za druhou.

Mohlo by se vám líbit

Famózní 2, Mirka van Gils Slavíková

Světoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková vymyslela další recepty pro ty, kteří rádi pečou i mlsají. A tak na 176 stranách poznáte, že její láska k pečení prochází nejen žaludkem, ale také různými zeměmi: Německem, Thajskem, Španělskem, Islandem, Francií či Korsikou, nechybí ani domácí Česko. Už teď vám můžeme slíbit, že se naučíte, jak upéct dokonalou briošku, jak na ty nejlahodnější kokosky, ochutnáte španělské vzrůšo churros i francouzské éclairs. Zároveň se také dozvíte, jak vykouzlit ten nejvoňavější chleba. V knize navíc nechybí ani základní krémy a těsta. Vytvořit sladkou odměnu by tedy měl zvládnout i cukrář začátečník.

Info ikona
Famózní

Pomazánky, Apetit edice

Když přijde řeč na svačiny či pohoštění, s výběrem pečiva většinou problém nebývá, zádrhel nastává, pokud se zeptáte: Čím to namazat? Proto pro vás kolegové z Apetitu sepsali přes 200 receptů, které jako vždy připravili, ochutnali a vyladili nejen v redakční kuchyni časopisu Apetit, ale také na všech večírcích a oslavách, kterých se kdy účastnili. V knize najdete oblíbené klasické i zdravé svačinové pomazánky, spoustu nápadů na chlebíčky a sendviče a nechybí ani osvědčené recepty na domácí pečivo.

Info ikona
Pomazánky

Kitchenette ‒ Rok v kuchyni, Markéta Pavleje

Pokud rádi hledáte recepty na internetu, pak vám pravděpodobně neunikl blog Kitchenette, za kterým stojí uznávaná food blogerka Markéta Pavleje. Originální publikace Kitchenette – Rok v kuchyni vychází právě z Markéty blogu. Kuchařka na první pohled zaujme nejen množstvím receptů, ale také atraktivními fotografiemi a food stylingem – vše produkovala sama Markéta ve svém domácím „ateliéru Kitchenette“. A na jaké recepty se můžete těšit? V kuchařce objevíte klasické i exotické, sladké i slané pokrmy plné nápadů, nových chutí a ingrediencí. „Tuhle knížku jsem tvořila opravdu z láskou a plnila jí recepty, které bych sama v kuchařce chtěla najít. Takové ty recepty, které se stanou vašimi rodinnými a budete se k nim stále vracet,“ řekla Pavleje.

Info ikona
Kitchenette
Mohlo by se vám líbit

Naše: Kuchařka, která spojuje, Kateřina Kuranova

A u food blogerek ještě chvilku zůstaneme. Opomenout totiž nelze ani knižní počin Kateřiny Kuranové, kterou můžete znát z blogu Smooth Cooking. Na začátku letošního listopadu Kateřině vyjde publikace Naše: Kuchařka, která spojuje. „Mé přání bylo, aby si ji jednou kluci odnesli, až budou vylétávat z hnízda. Aby měli památku na to, na čem vyrůstali. A aby dále mohli vařit tyto recepty svým dětem a zakotvili je ve své rodině. To byl hlavní důvod vydání,“ píše Kateřina na svém instagramovém profilu. I když ještě kuchařka nespatřila světlo světa, je jasné, že bude plná lahodných jídel a dezertů. My už se například nemůžeme dočkat receptu na kynuté koláče!

Kuchařka vychází 1. listopadu.

Info ikona
Naše

Sexy dorty, Josef Maršálek

Patřili jste k nadšeným fanouškům pořadu Peče celá země? Pak hádáme, že jste nemohli spustit oči z dokonalých dortů, které soutěžící připravovali. Dobrou zprávou je, že v cukrářského mistra, kterému jde pečení dortů od ruky, se můžete hravě proměnit po přečtení nové kuchařské knížky Sexy dorty od Josefa Maršálka. Kouzlo těch nejlepších dortů totiž spočívá v tom, že lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku, a že v lidech probouzejí vášeň. Proto vám Josef Maršálek prozradí své největší majstrštyky, technologické vychytávky a zaručeně fungující recepty, díky kterým budou vaše sladké výtvory prostě neodolatelné.

Kuchařka vychází 11. listopadu.

Info ikona
Sexy dorty

My Cooking Diary 3, Kateřina Saint Germain

Máte doma malé děťátko a nevíte si rady s tím, co mu denně připravovat k jídlu? Pomocnou ruku vám může podat nová kuchařka My Cooking Diary 3, jejíž autorkou je food blogerka Kateřina Saint Germain. „Na začátek řeknu, že kuchařka je pro děti od jednoho roku. Není to kniha o BLW (Baby Led Weaning), ale jídla v ní jsou servírovaná tak, aby i pro tuhle metodu byla vhodná. Mně samotné právě podobná kuchařka na začátku chyběla, tak jsem se rozhodla ji vytvořit a doufám, že bude inspirací i pro ostatní,“ píše Kateřina na svém Instagramu a dodává, že kuchařka obsahuje 170 receptů a velké povídání v úvodu.

Kuchařka vyjde do konce roku 2021.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Matla, Roman Staša

Výherce soutěže MasterChef Česko 2020, Roman Staša, je nejen výborným kuchařem, ale také neuvěřitelně pozitivním člověkem. Málokdo ale zná jeho životní příběh, a tak Roman sepsal kuchařku Matla, ve které ke každému životnímu období přidal několik receptů a rad, jak při vaření zvládnout pár průšvihů. „Hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel a bůhvíco ještě. Těch nálepek už jsem měl hodně. Chcete vědět, jak jsem k nim přišel? O tom vám teď povím všechno,“ dodává Roman Staša.

Info ikona
Matla

Další krok cesty, Eva Ehrenbergerová a Markéta Gajdošová

Už dávno neplatí, že zdravé recepty jsou synonymem plytkých chutí a „nudy“. Naopak, food blogerka Eva Ehrenbergerová a nutriční terapeutka Markéta Gajdošová dokazují, že vyvážená strava může být chutná, zábavná, a především jednoduchá na přípravu. V jejich druhé kuchařce se můžete těšit nejen na téměř sto nových receptů, ale také na nespočet informací, které vám pomohou žít o něco zdravěji a chutněji. „Další krok Cesty odkrývá zákulisí metabolismu, diet, mikrobiomu, opomíjených faktorů životosprávy, počítání kalorií nebo intuitivního stravování. Najdete v něm také témata jako je vaření pro rodinu, role stravy v různých etapách života, nebo jak skloubit opravdové jídlo s náročnou prací či studiem,“ píší autorky knihy.

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit