Otroci jídla
Přestože doporučujeme opatrnost, má půst i řadu nepopiratelných výhod. Trávicí systém si odpočine a tělo se může zaměřit na celkovou regeneraci. To potvrzuje také Margit Slimáková: „Zdravotní prospěšnost půstu vyplývá ze stabilnější hladiny krevního cukru, snížení rizika nadváhy a nemocí s ní souvisejících. Také psychicky mnohým z nás prospěje, že nejsme otroky neustálého zaopatřování jídla a jedení. Netrpíme výkyvy hladu, nepotřebujeme s sebou stále nosit jídlo a zvládáme jej mnohem pohodověji.“
Také jste závislí?
Většina z nás si pod výrazem půst představí určitou dobu trvající hladovku prolévanou litry vody, bylinných čajů či zeleninových šťáv. Ano, znám pár lidí, kteří v tomto režimu vydrželi několik týdnů a vnímali to jako velmi „osvobozující“ zážitek. Ale moc jich není. Zdravý půst však s sebou obvykle nepřináší dlouhodobé hladovění, ale spíše vyřazení potravin, na které jsme běžně zvyklí, i když víme, že tělu nic dobrého nedávají. Ať už je to alkohol, kofein, cukr, uzeniny, smažená jídla, nebo nadbytek masa. Tím, že vyřadíte tyto potraviny, snížíte také riziko cukrovky, srdečně-cévních chorob a dalších civilizačních onemocnění. Omezení masa zase odlehčí játrům a ledvinám, sníží krevní tlak a hladinu cholesterolu.