Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Recept: Grilovaný tuňák se zeleninou a bazalkovým pestem

Tuňák, stejně jako ostatní makrelovité ryby, je na grilování asi nejvhodnější alternativou. Tuňáka si navíc vychutnají i ti, kteří tvrdí, že ryby nejedí.

Anonymous | 13. 06. 2020

Počet porcí:

Doba přípravy: Do hodiny  

Grilování: 0:04

Ingredience:

  • 800 g čerstvých filetů z tuňáka
  • olivový olej na potření
  • mořská sůl a pepř
  • čerstvý tymián

NA ZELENINU

  • 1 šalotka
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • olivový olej, sůl a pepř
  • čerstvý tymián

NA GRILOVANÁ RAJČATA

  • 2 zralá, ale pevná rajčata, rozkrojená napůl
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu

NA PESTO

  • 100 g lístků čerstvé bazalky
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 50 g piniových oříšků
  • 170 g olivového oleje
  • sůl, pepř a česnek na dochucení

ČTĚTE TAKÉ: Recepty plné zeleniny

Postup:

1 Filet tuňáka rozdělte na čtyři porce, osolte a opepřete. Rozehřejte dřevěné uhlí v grilu a tuňáka nad ním opečte (mřížku předtím můžete potřít slaninou nebo štětcem s kapkou oleje, aby se maso nepřichytilo); stačit by měly dvě minuty po každé straně. Hotový steak pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým tymiánem.

2 Zeleninu pokrájejte na větší kusy a opečte nasucho na grilu. Stejně jako tuňáka pokapejte zeleninu olejem a dochuťte solí, pepřem a bylinkami.

3 Poloviny rajčat osolte, opepřete a ogrilujte nejdřív řeznou stranou dolů. Pak otočte, posypte opečenou plochu parmazánem a nechte ho rozpustit.

Všechny suroviny na pesto vychlaďte a pak krátce a zprudka promixujte. Vychlazení a rychlost jsou důležité, aby se pesto při mixování, kdy se suroviny zahřívají, nesrazilo. Pokud se tak i přesto stane, nechte pesto vychladit a pak ho znovu prošlehejte metlou.

 Na talíř dejte vždy porci ryby, grilovanou zeleninu a rajčata s parmazánem, ozdobená trochou pesta.

Chytré rady navíc
Tuňák žlutoploutvý a modroploutvý chutnají ze všech druhů nejlíp. Maso má mít světle až tmavě červenou barvu. Je důležité, aby bylo lesklé a bez tmavých skvrn. Ideální propečení je takzvaný stupeň medium rare, kdy by vnitřní teplota masa měla mít 45 °C, na medium je to 50–52 °C. Pokud byste maso propekli příliš, bylo by suché. Teplotu nejjednodušeji změříte vpichovacím teploměrem.

Recept je převzatý z kuchařky Jiří Štift: Šéfkuchařův rok.

červnová Marianne

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Bez skvělé hudby se nikam nejde: Vybraly jsme nejlepší písničky, které vám ráno zlepší náladu

Bez skvělé hudby se nikam nejde: Vybraly jsme nejlepší písničky, které vám ráno zlepší náladu

Životní styl
Cítíte se neustále unavená? Možná neumíte říkat ne. Zjistěte, jak být asertivní jednou provždy

Cítíte se neustále unavená? Možná neumíte říkat ne. Zjistěte, jak být asertivní jednou provždy

Životní styl
Jak se vypořádat se zimním splínem: Své emoce neodhánějte a zkuste pravidlo tří fází

Jak se vypořádat se zimním splínem: Své emoce neodhánějte a zkuste pravidlo tří fází

Životní styl
Nejoblíbenější diety roku 2025: Výhody i rizika, která byste měla znát, než začnete

Nejoblíbenější diety roku 2025: Výhody i rizika, která byste měla znát, než začnete

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SADA MÝDEL L'OCCITANE + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SADA MÝDEL L'OCCITANE + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit