Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Svařené víno bez výčitek aneb Proč si dopřát tento zimní nápoj?

Info ikona
Svařené víno

Každoročně si s příchodem adventu pobrukujete notoricky známou písničku od skupiny Harlej? Schůzky s přáteli si zásadně dáváte u vánočního stánku, ze kterého se line nasládlá vůně? A v posledních týdnech se nedílnou součástí vašeho nákupního vozíku stalo červené víno? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak vítejte v klubu milovníků svařeného vína, tedy svařáku.

Kombinace červeného vína se skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem a pomerančem vytváří geniální zimní nápoj, který vás krásně zahřeje, a navíc potěší vaše chuťové pohárky. Podle historičky pokrmů Annie Grayové se svařené víno stalo populárním nápojem už v 19. století, kdy si ho lidé dopřávali jako prevenci proti nachlazení a zimní trudomyslnosti. I když samozřejmě víme, že se svařené víno nevyrovná doplňkům stravy, multivitamínům nebo dostatečnému pohybu, podle odborníků v sobě tento nápoj nese několik drobných zdravotních benefitů. A navíc nám tyto benefity mohou posloužit jako skvělá výmluva, až se naší kuchyní opět rozvoní svařené víno.

Zázračné koření

Nedílnou součástí svařeného vína je kombinace různorodého koření. A právě na významný podíl koření upozorňuje výživová poradkyně Ginger Hultinová. „Všechno koření, které se používá při přípravě svařeného vína, má protizánětlivé účinky. V dostatečně velkém množství může toto koření ochránit vaše buňky před oxidačním stresem. To je proces, který může způsobit zánět a vede ke chronickým onemocněním,“ vysvětluje Ginger Hultinová pro Bustle. Přehled bylin a koření, který byl v roce 2017 publikovaný v Antioxidants uvádí,  že hřebíček, zázvor, nové koření, muškátový oříšek a skořice obsahují flavonoidy, které pomáhají redukovat zánět. Nepříjemným faktem je pouze to, že poměr koření ve svařeném vínu je opravdu minimální. Přesto je dobré vědět, že koření v našem životě hraje důležitou roli a rozhodně bychom ho při přípravě svařeného vína měli používat. 

Červené víno jako lék

„Výzkum potenciálních přínosů vína pro zdraví ukazuje, že konzumace červeného vína v malém množství může přispět ke zvýšení dobrého HDL cholesterolu,“ tvrdí Ginger Hultinová. A co je ono „malé množství“? Podle zmiňovaného výzkumu se jedná o půl až jednu skleničku červeného vína denně. O zdravotních benefitech červeného vína pojednává také studie z roku 2019 publikovaná v časopise Molecules. Ta  zjistila, že „mírná“ konzumace červeného vína může být zdraví prospěšná, neboť víno má antioxidační vlastnosti a snižuje kardiovaskulární stres.

Info ikona
Svařené víno

Vylovte pomeranč

Samotnou třešničkou na svařeném vínu je pomeranč. Pokud patříte k lidem, kteří plátek pomeranče nechají na dně hrnečku, pak se zbytečně ochuzujete o důležité vitamíny. „Citrusy obsahují antioxidační vitamín C, draslík a vitamíny B,“ říká Ginger Hultinová. Podle Harvard Health vitamín C reguluje zánět v těle, a navíc pomáhá s hojením ran a tvorbou kolagenu. Studie z roku 2015, publikovaná v Chemistry Central Journal, nazvala citrusové plody pokladem, který je v mnoha ohledech důležitý pro lidské zdraví. Jedna super schopnost za všechny – konzumace citrusů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. V případě, že chcete z citrusů doslova vymačkat maximum, pak je důležité, abyste je snědli celé. Vylovte tedy z hrníčku plátek pomeranče a s chutí ho spořádejte. V ideálním případě si následně dopřejte svačinku v podobně čerstvého a tepelně neupraveného pomeranče.

I když to vypadá, že svařené víno oplývá zdraví prospěšnými vlastnostmi, rozhodně bychom neměli zapomínat na to, že jde v první řadě o alkohol. „Pro mnoho lidí možné výhody nepřevažují nad riziky, a tak je nejlepším řešením, když se alkoholu budete vyhýbat,“ dodává lékařka Seema Sarinová.