Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Svařené víno bez výčitek aneb Proč si dopřát tento zimní nápoj?

Každoročně si s příchodem adventu pobrukujete notoricky známou písničku od skupiny Harlej? Schůzky s přáteli si zásadně dáváte u vánočního stánku, ze kterého se line nasládlá vůně? A v posledních týdnech se nedílnou součástí vašeho nákupního vozíku stalo červené víno? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak vítejte v klubu milovníků svařeného vína, tedy svařáku.

Kombinace červeného vína se skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem a pomerančem vytváří geniální zimní nápoj, který vás krásně zahřeje, a navíc potěší vaše chuťové pohárky. Podle historičky pokrmů Annie Grayové se svařené víno stalo populárním nápojem už v 19. století, kdy si ho lidé dopřávali jako prevenci proti nachlazení a zimní trudomyslnosti. I když samozřejmě víme, že se svařené víno nevyrovná doplňkům stravy, multivitamínům nebo dostatečnému pohybu, podle odborníků v sobě tento nápoj nese několik drobných zdravotních benefitů. A navíc nám tyto benefity mohou posloužit jako skvělá výmluva, až se naší kuchyní opět rozvoní svařené víno.

Zázračné koření

Nedílnou součástí svařeného vína je kombinace různorodého koření. A právě na významný podíl koření upozorňuje výživová poradkyně Ginger Hultinová. „Všechno koření, které se používá při přípravě svařeného vína, má protizánětlivé účinky. V dostatečně velkém množství může toto koření ochránit vaše buňky před oxidačním stresem. To je proces, který může způsobit zánět a vede ke chronickým onemocněním,“ vysvětluje Ginger Hultinová pro Bustle. Přehled bylin a koření, který byl v roce 2017 publikovaný v Antioxidants uvádí,  že hřebíček, zázvor, nové koření, muškátový oříšek a skořice obsahují flavonoidy, které pomáhají redukovat zánět. Nepříjemným faktem je pouze to, že poměr koření ve svařeném vínu je opravdu minimální. Přesto je dobré vědět, že koření v našem životě hraje důležitou roli a rozhodně bychom ho při přípravě svařeného vína měli používat. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty na zimní nápoje, které vás zahřejí

marianne.cz

Červené víno jako lék

„Výzkum potenciálních přínosů vína pro zdraví ukazuje, že konzumace červeného vína v malém množství může přispět ke zvýšení dobrého HDL cholesterolu,“ tvrdí Ginger Hultinová. A co je ono „malé množství“? Podle zmiňovaného výzkumu se jedná o půl až jednu skleničku červeného vína denně. O zdravotních benefitech červeného vína pojednává také studie z roku 2019 publikovaná v časopise Molecules. Ta  zjistila, že „mírná“ konzumace červeného vína může být zdraví prospěšná, neboť víno má antioxidační vlastnosti a snižuje kardiovaskulární stres.

Mohlo by se vám líbit

Na zdraví! 5 důvodů, proč si bez výčitek dopřát červené víno

marianne.cz
Info ikona
Svařené víno

Vylovte pomeranč

Samotnou třešničkou na svařeném vínu je pomeranč. Pokud patříte k lidem, kteří plátek pomeranče nechají na dně hrnečku, pak se zbytečně ochuzujete o důležité vitamíny. „Citrusy obsahují antioxidační vitamín C, draslík a vitamíny B,“ říká Ginger Hultinová. Podle Harvard Health vitamín C reguluje zánět v těle, a navíc pomáhá s hojením ran a tvorbou kolagenu. Studie z roku 2015, publikovaná v Chemistry Central Journal, nazvala citrusové plody pokladem, který je v mnoha ohledech důležitý pro lidské zdraví. Jedna super schopnost za všechny – konzumace citrusů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. V případě, že chcete z citrusů doslova vymačkat maximum, pak je důležité, abyste je snědli celé. Vylovte tedy z hrníčku plátek pomeranče a s chutí ho spořádejte. V ideálním případě si následně dopřejte svačinku v podobně čerstvého a tepelně neupraveného pomeranče.

I když to vypadá, že svařené víno oplývá zdraví prospěšnými vlastnostmi, rozhodně bychom neměli zapomínat na to, že jde v první řadě o alkohol. „Pro mnoho lidí možné výhody nepřevažují nad riziky, a tak je nejlepším řešením, když se alkoholu budete vyhýbat,“ dodává lékařka Seema Sarinová.

Mohlo by se vám líbit

Svařák podle Jamieho Olivera

marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?