Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Co s jarními bylinkami? Vyrobte si léčivé sirupy

Přiznejme si, že v zimě své tělo trochu zanedbáváme. Proto je jaro ideální dobou na očistu, během které dáme organizmus zase do pořádku a budeme připraveni na letní pohodu. Pro tyto účely jsou vhodné první jarní bylinky jako je jitrocel, meduňka, mateřídouška nebo mladé kopřivy. Připravte si z nich sirup plný vitamínů, my vám řekneme, jak na to.

Karolína Peřinová | 18. 03. 2018

Zatímco sirupy vám pročistí organismus, celý proces jeho výroby můžete pojmout jako duševní detox. Aby byl účinek bylinek opravdu léčivý, nikdy je nesbírejte na prašném místě nebo u rušné komunikace. Vydejte se proto na procházku daleko od civilizace. Kochejte se krásami přírody probouzející se ze zimního spánku. Zapomeňte na všechny starosti a užívejte si přítomný okamžik. Bylinky nikdy nesbírejte do igelitek, ideální je proutěný košík a ačkoli nevíme, kolik je na tom pravdy, měly by se sbírat za slunečného počasí, kdy je prý jejich léčivá moc nejsilnější.

Ve chvíli, kdy máte bylinky nasbírané, je čas na samotnou výrobu sirupu. Zde jsou dva recepty:

kopřiva

Domácí kopřivový sirup

Mladé kopřivy obsahují největší množství zdraví prospěšných látek a jsou ideální pro jarní vitamínovou kúru. Kopřiva se může sbírat po celý rok, ale mladé výhonky sbírané nejpozději do poloviny května jsou nejlepší.

Co budete na výrobu potřebovat?

450 g vrcholových výhonků kopřivy dvoudomé

1 bio citron nebo pomeranč

2 kávové lžičky kyseliny citronové

1,5 l vody

asi 1,3 kg cukru

Nejdříve omyjte a nakrájejte citron. Následně ho dejte do hrnce, zalijte vodou a 10 minut povařte. Kopřivu pořádně opláchněte, vložte do nerezové nebo skleněné nádoby a zalijte svařenou vodou s citronem. Vodu nechte krátce vychladnout, 5 minut by mělo stačit. Kopřivy musí být celé ponořené ve vodě, zatěžkejte je proto např. plochým talířem a nechte stát 24 hodin.

Druhý den kopřivu sceďte. Budete k tomu potřebovat plátno nebo papírový filtr. Výslednou kapalinu zvažte a přidejte do ní 2 kávové lžičky kyseliny citronové. Poté přidejte cukr. Na 1,5 l nálevu by mělo přijít alespoň 1,3 kg cukru. Proč takové množství? To protože se do sirupu nepřidávají žádné konzervační látky. Cukr v dostatečném množství je sám o sobě konzervant. Můžete použít i hnědý cukr, který jí zdravější.

Dalším krokem je míchání a zahřívání šťávy, aby se cukr rozpustil. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou postupně sbírejte. Zahřívejte kapalinu dostatečně dlouho, ale pozor, nevařte! Udržujte ji stále pod bodem varu. Poté sirup rozlijte do lahví. Pokud jste opravdu použili dostatečné množství cukru, měl by vydržet a nezkazit se.

Šťávu můžete používat jako sirup do vody, sladit si s ním čaj, nebo užívejte jednu polévkovou lžíci 3x denně jako prevenci.

bylinný sirup

Bylinný sirup vyráběný za studena

Pokud netrváte na dlouhodobém uskladnění a sirup hodláte spotřebovat za jednu sezónu, zkuste ho vyrobit za studena. Většina sirupů se vaří a díky přimíchání cukru (případně jiných konzervačních látek) mají dlouhou trvanlivost. Vařením se ale částečně likvidují vitamíny, takže jich sirup neobsahuje tolik.

Co budete na výrobu potřebovat?

1 větší mísu vodou propraných bylinek (např. listy jitrocele, listy meduňky, kvetoucí natě mateřídoušky)

1 velkou zavařovací sklenici (tu předem povařte ve vodě)

1 bio citron

2-3 bio limetky

1 kg třtinového nebo bílého cukru

Na dno zavařovací sklenice si naskládejte asi dva až tři centimetry silnou vrstvu okapaných bylinek. Na ně nasypte asi dva centimetry cukru, na který položte několik plátků citrusů. Takto postupujte až do té doby, než zaplníte celou sklenici. Tu nechte stát dva až tři týdny na místě, kde nesvítí slunce, aby nedocházelo k zapařování obsahu.

Po uplynutí doby obsah sklenice sceďte přes husté plátno a rozlejte do lahví.

Pří výrobě vůbec nepotřebujete vodu. Sirup totiž vzniká postupným uvolňováním léčivé šťávy z bylinek a citrusů, na které působí cukr.

Sirup neobsahuje žádný konzervant kromě cukru, který ho přirozeně zakonzervuje. Přesto nepočítejte s dlouhou trvanlivostí. Jakmile láhev načnete, snažte se sirup co nejdříve spotřebovat. Po celou dobu ho uchovávejte v lednici.

Související články