Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Co zabírá proti zimní ‚depce‘? 

Nemáte pocit, že dost lidí se potýká se špatnou náladou, nespokojeností a splíny? Zajímalo nás, jak proti trudnomyslnosti bojují odborníci.

Tereza Marie Dočkalová,
lektorka osobnostního rozvoje
Ke změně nálady dost často pomůže pouhá změna držení těla, značnou část dne totiž trávíme tak, že se náš mozek kvůli špatnému držení těla neprokrvuje úplně nejlépe. Proto je dobré napřímit se a vztyčit hlavu – nevěřili byste, ale je dost těžké mít ‚depku‘ nebo splín ve vzpřímeném postoji.


Pavla Štěpničková,
psychoterapeutka
Proti splínu se musí vždycky něco udělat, nějaký čin. Já osobně většinou vyrazím na procházku, pohyb a rozdýchání krásně rozproudí energii. Také ráda pozvu kamarádky a podíváme se na můj problém ze všech stran, nejlépe s humorem, ten mne bezpečně vytáhne z pozice ublížení a zklamání. Nebo pracuji s hudbou, nahrála jsem si třeba krátké meditace v rytmu šamanského bubnu, jeho pravidelný rytmus zklidní pochybnosti a strach a uvolní energii.


Linda Berger,
koučka
Pokud jde o splín, který přijde bez zjevné příčiny a nečekaně, vím, že nakonec pomine. Není proto potřeba ho nějak řešit, nálady přece přicházejí a odcházejí. Obvykle zaměřím pozornost na nějaký aspekt svého života, kde jsem spokojená a šťastná a nechám sebou tento pocit prostoupit s vděčností, že to tak je a žádný splín na tom nemůže nic změnit.


Aleš Kalina,
kouč
Splíny nepřicházejí jen tak, ale jsou mozkem vypočteny z nějakého důvodu. Může za to například nedostatek motivace nebo se zrovna nacházíme někde, kde nechceme být… Je dobré to vědět.

Související články