Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Jarní eko úklid kuchyně zvládnete jen se 3 ingrediencemi

Nechcete zatěžovat svoji peněženku nebo životní prostředí chemikáliemi? Připravte si pár běžných surovin a pusťte se do ekologického úklidu kuchyně. Vše vyčistíte snadno jen s pomocí octa, soli a jedlé sody.

Promotion | 26. 04. 2018

1. Ocet leští, desinfikuje, odstraňuje rez i vodní kámen

První kuchyňský pomocník, na kterého nedaly dopustit už naše prababičky, je obyčejný ocet. Vyčistíte s ním takřka vše od oken přes dřez až po kovové regály ve spižírně. Octová voda spolehlivě ničí fleky od rzi i vodního kamene. Pokud odstraňujete skvrny z nerezových regálů či nádobí, uděláte nejlépe, když poté vše vyleštíte ještě suchým flanelem. Nezůstanou vám tam mastné otisky prstů ani nevzhledné šmouhy.

Tip: Pokud by Columbo mohl sbírat otisky prstů i z vašeho dřevěného nábytku, vezměte si na pomoc černý čaj. Lakovaný nábytek z masivu i laminátu zbavíte mastnoty, když ho přetřete hadříkem namočeným ve studeném čaji.

Kromě nábytku vyčistí ocet dobře i kuchyňské spotřebiče. Pokud dáte například šálek octa do myčky a spustíte ji na klasický cyklus, vyčistí se podobně jako po použití speciálního čističe. Obdobně můžete zbavit vodního kamene i rychlovarnou konvici. Stačí v ní nechat ocet působit přes noc. Ráno konvici vypláchněte horkou vodou a nechte převařit ještě čistou vodou. Kámen zmizí.

2. Sůl pomůže při čištění trouby a nádobí

Sůl je nad zlato i mnoho čisticích prostředků. Pokud potřebujete třeba vyčistit troubu nebo plech v ní, vezměte si ji na pomoc. Stačí znečištěné místo posypat a chvilku zahřívat, dokud sůl nezhnědne. Poté vše utřete papírovými ubrousky a následně plochu umyjte, jak jste zvyklí. Špína půjde daleko snáz dolů.

Sůl vám pomůže i tehdy, když vám na plotně překypí mléko. Stačí skvrnu zasypat solí a pach po spálenině okamžitě zmizí. Později se vám pak plotýnka bude i lépe čistit. Obyčejná sůl je kromě toho skvělá také na čištění nádobí a kuchyňského náčiní. Při drhnutí působí zrnka mírně abrazivně a zároveň dezinfekčně, jen je nepoužívejte na věci, které jsou náchylné na poškrábání.

3. Jedlá soda zbaví nečistot i zápachu

Třetím kuchyňským zázrakem, který si poradí takřka s jakoukoli špínou, je jedlá soda. Skvěle navíc pohlcuje pachy, takže ji můžete občas nasypat do koše, ve kterém zmíní zápach, nebo ji dát na talířku do lednice. Pokud ji vždy jednou za 14 dní vyměníte, zbavíte se nepříjemného odéru, který je pro některé aromatické potraviny (sýry, ryby atd.) typický.

TIP: Připravujete občas pstruhy nebo porcujete kapra? Jedlá soda odstraní rybí zápach spolehlivě i z vašich rukou.

Jedlá soda je nezastupitelným pomocníkem i co se čištění odtoků týče. Půl hrnku sody stačí nasypat do odtoku a následně zalít 3 litry horké vody. Pokud máte trubky hodně zanesené, zalijte je namísto vodou octem. Postačí vám ho ale méně – použijte přibližně půl hrníčku horkého octa.

Pokud doma máte smaltované nádobí, můžete k jeho čištění používat také jedlou sodu. Stačí k ní přidat trochu vody a vytvořit kašičku, se kterou hrnce následně vydrhnete. Dobře se tím odstraní i připáleniny. S připravenou kašičkou pak snadno vyčistíte také mikrovlnnou troubu. Naneste ji na vnitřní stěny, nechte působit asi 20 minut, poté spotřebič vytřete vlhkým hadříkem a osušte. Jedlá soda zbaví mikrovlnku mastnoty i nepříjemných pachů. Pokud by vám náhodou soda došla, můžete obdobně při čištění mikrovlnky použít i citron.

Když kuchyňské trio doplníte citronem, vše se krásně provoní

Pokud máte rádi vůni čistoty, přidejte ji do vlažné vody, kterou umýváte podlahu. Půlkou vymačkaného citronu snadno vyčistíte také keramické obklady a dlaždičky v kuchyni. A zbylou citronovou kůru můžete přidat do myčky. Krásně ji to provoní.