Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Kam na oblíbené knedlíčky dim sum?

Jednoznačně do pražské restaurace SaSaZu, kde je populární čínská specialita součástí nového menu.

Promotion | 5. 11. 2019

Unikátní kulinářské umění dim sum vzniklo v Číně před mnoha stovkami let. Podle některých zdrojů byly první dim sum knedlíčky vyrobeny před asi 2 500 roky. Vyplývá to z dobové poezie a písní. Dim sum byly původně oblíbenou snídaní u pouličních stánků, v dnešní době si je ale můžete vychutnávat v jakoukoliv denní dobu.

Speciální dim sum menu

Dim sum se v posledních letech natolik usídlily v západním světě, že v kulinářských metropolích vznikají speciální dim sum menu či dokonce zcela specializované restaurace. Pražská restaurace SaSaZu právě přichází s vlastní vybranou dim sum kolekcí, kterou vytvořil šéfkuchař Andy Tan. Na přípravě menu, které je tradičně čínské a zároveň kombinuje současné fusion trendy, Andy úzce spolupracoval se zbytkem týmu. Vycházel z tradice, kterou doplnil o svěží nápady a ingredience. Výsledkem je nezapomenutelný kulinářský zážitek. 

sasazu
Knedlíčky Shangai Bao

Přestože dim sum jsou neoddělitelně spojeny s kantonskou kuchyní, nejsou svým původem z Kantonu. Má se za to, že první dim sum byly vyrobeny v severní Číně a během staletí prošly pozoruhodným vývojem. Stejně tak názvy těchto drobných delikates se s časem výrazně proměnily. Původně byly dim sum luxusní pochoutkou určenou pro stůl císaře a jeho rodiny. Pak si je dopřávaly zámožné rodiny a konečně byly dim sum servírovány i v čajovnách, zejména v rušných čajových domech lemujících slavnou Hedvábnou stezku.

Začátek 20. století přinesl do světa plněných taštiček dim sum řadu změn. Potomci mandžuské dynastie nepotřebovali pracovat, tak si krátili čas častými návštěvami jídelních a nápojových zařízení. Čajovny a restaurace mezi sebou pak bojovali o zákazníky právě kvalitou dim sum a rozšiřovaly nabídku jejich variací.

sasazu
Knedlíčky Black shrimp Har Gow

Dnes tvoří dim sum nedílnou součást čínské kultury a jsou velmi oblíbené a ceněné v řadě dalších asijských zemích. Náplň, těsto a jejich tvar pak záleží na konkrétních podmínkách regionu, ze kterého vzešly. Za nejchutnější a nejlepší jsou považovány dim sum z jižní Číny a Hong Kongu. Pokud se jde na dim sum, používá se kantonštině výraz “jdeme na čaj” (yam cha), protože čaj je servírován právě s dim sum.

Existuje mnoho druhů taštiček či knedlíčků dim sum, které vycházejí ze způsobu jejich přípravy a vaření. V páře připravované knedlíčky jsou známy a servírovány v podobě shui mai, har gow, siew long bun nebo wonton. Dim sum jsou ale také k dispozici v grilované, pečené či smažené variantě.