Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit. Tušili jste ale třeba, že nám vejce pomáhají chránit zrak?

Prevencí makulární degenerace, hlavní příčiny slepoty ve stáří, je pravidelná konzumace dvou antioxidantů – luteinu a zeaxantinu, které najdete právě ve vejcích. Jaké další látky, vitaminy a minerály, obsahuje tato zdraví prospěšná potravina? A jak je to ve skutečnosti s vejci a cholesterolem?

Věděli jste také, že byste neměli omývat skořápku, protože tím odstraníte její ochranný obal? A do kolika stupňů můžeme vejce skladovat?

 

Podívejte se na naše video, kde najdete odpovědi na své záludné otázky. Pokud chcete vědět víc, sledujte web akademiekvality.cz, kde se můžete zároveň inspirovat chutnými, rychlými a lahodnými recepty.

 

Tip na závěr: Při nákupu sledujte značky kvality na obalech potravin. Ty vám zjednoduší výběr. Jedná se např. o Klasu, Regionální potravinu, „biozebru“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).