Reklama

Jehněčí kotlety s mátovou gremolátou

Jehněčí maso je jedním ze symbolů jara. Neomezute se jen na Velikonoce a užívejte si ho, dokud je v nejlepší kondici. Maso samozřejmě můžete připravit i na olivovém oleji na pánvi, ale grilované je mnohem lepší. Pokud budete jídlo podávat samostatně, a ne jako součást menu, raději uvedené množství zdvojnásobte.
Napsal Karolína Kamberská Vydáno 13. duben 2015
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Jehněčí kotlety s mátovou gremolátou

Doba přípravy: 20 minut 

(+ dvě hodiny na odležení)

Doba vaření: 10 minut

Na maso:

4 jehněčí kotlety

500 ml olivového oleje

2 stroužky najemno nakrájeného česneku 

2 větvičky nasekané čerstvé máty 

pepř a sůl

alobal

Na gremolatu:

1 jemně nasekaný stroužek česneku

¼ lžičky nastrouhané citronové kůry

¼ lžičky soli

4 lžíce najemno nakrájených lístků čerst-vé máty + několik kousků na ozdobu

1½ lžíce olivového oleje 

1) Jehněčí kotlety, olej, česnek, mátu a pepř vložte do plastového sáčku a důkladně protřepejte, aby se maso rovnoměrně obalilo. Pečlivě uzavřený sáček zavřete na dvě hodiny do chladničky.

2) Kotlety vyndejte, setřete z nich marinádu, osolte, opepřete a zprudka grilujte po každé straně 3 minuty. Pak maso zabalte do alobalu a nechte pět minut odpočívat. 

3) Mezitím si připravte mátovou gremolatu: česnek, citronovou kůru a sůl společně rozetřete plochou stranou nože na prkénku (nejlépe plastovém), dokud vám nevznikne hladká pasta, můžete použít i hmoždíř. Pak v misce promíchejte s nasekanou mátou a olivovým olejem.   

4) Kotlety na talířích poklaďte gremolatou a ozdobte lístky čerstvé máty. Podávejte s různě upravenými bramborami. 

Číst 1730 krát

Další články

Reklama