Reklama

Králičí paštika se švestkovou omáčkou

Zkuste velikonoční menu trochu jinak! Králičí paštika je trefou do černého. Jemnou chuť masa skvěle doplní švestkový přeliv.
Napsala Apetit Vydáno 29. březen 2013
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Králičí paštika se švestkovou omáčkou

Paštiku připravíte za 40 minut, s další hodinou počítejte na pečení. Jeden den byste navíc měli nechat paštiku odpočinout v chladničce. Ingredience jsou rozpočítány na 4 porce.

Co budeme potřebovat?

Na paštiku:

  • 1 mladý a očištěný králík
  • 250 ml zakysané smetany
  • 200 g másla
  • 2 lžičky sardelové pasty
  • 2 vejce
  • 2 plátky želatiny
  • špetka muškátového květu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • tmavý chléb k podávání

Na švestkový přeliv:

  • 500 ml červeného vína
  • 250 g zralých a vypeckovaných švestek
  • 150 g nakrájené cibule
  • 1 lžička medu
  • citronová šťáva
  • špetka chilli koření

Jak na to?

Králíka rozdělíme na díly a podusíme ho na másle zvolna asi 25 minut doměkka. Maso vykostíme a i se šťávou jemně umeleme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, sardelovou pastu, muškátový květ. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.

Želatinu namočíme do studené vody. Necháme ji nabobtnat a pak ji nad vodní lázní krátce zahříváme do rozpuštění. Želatinu potom vmícháme do masové hmoty.

Směs nalijeme do vymazané paštikové formy a dobře ji uzavřeme pokličkou nebo alobalem. Formu položíme do pekáče, do něj do poloviny výšky nalijeme horkou vodu a vložíme na 30 minut do trouby předehřáté na 150 ºC. Pak snížíme teplotu na 90 ºC a vaříme dalších 30 minut.

Paštiku vyjmeme a necháme ji vychladnout. Alobal v žádném případě neodstraňujeme. Dáme ji do chladničky přes noc ztuhnout. Přísady na švestkový přeliv rozvaříme na kaši a necháme vychladnout.

Plátky paštiky podáváme se švestkovým přelivem a s chlebem.

Další recepty ZDE

Číst 2264 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:07

Další články

Reklama