Reklama

Mramorová bábovka

Absolutní klasika českých moučníků, se kterou nikdy neuděláte chybu. Peče ji babička, maminka, naučte se ji také (tedy, pokud ji ještě neumíte).
Napsala Apetit Vydáno 12. únor 2014
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Mramorová bábovka


Doba přípravy: 15 minut

Pečení: 45 minut

Počet porcí: pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 200 g másla, změklého + na vymazání formy

  • 200 g krupicového cukru

  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť

  • 300 g mouky (150 g hladké + 150 g polohrubé)

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 1 sáček prášku do pečiva

  • 2 lžíce kakaa holandského typu

  • 2 lžíce rumu

  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

1. Troubu zahřejte na 170 °C. Tvaroh důkladně smíchejte s máslem a cukrem a ke směsi postupně přidávejte žloutky. Těsto můžete míchat ručně nebo v robotu.

2. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva a poté směs postupně po lžících přidávejte k vaječné hmotě.

3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho k těstu. Zbytečně ho nemíchejte, jen pomocí lžíce nebo stěrky jakoby překládejte, aby zůstalo nadýchané.

4. Na tmavou část smíchejte v míse kakao se 2 lžícemi rumu a kapkou vody. Přidejte třetinu těsta a promíchejte.

5. Formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek těsta světlého. Pečte asi 45 minut.

Číst 3290 krát Naposledy změněno středa, 14 leden 2015 15:19

Další články

Reklama